Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A vöröshere érdemeinek nyomában

2021-06-15 08:29:57

A pillangósvirágúak között az egyik legértékesebb szálastakarmány-növény a vöröshere, ami csodálatos virágzásakor különleges, szemet gyönyörködtető látvánnyal kápráztatja el az embert. Jellemzően ott termesztik, ahol a lucernát már nem érdemes.

A pillangósok közül a lucerna a vetélytársa, és még öntözés mellett sem tudja felvenni vele a versenyt. Mégis számtalan pozitív tulajdonsága miatt érdemes megfontolni termesztését.


A vöröshere tulajdonságai
A pillangósvirágúakra jellemző, és így a vöröshere is bajnok abban, hogy jelentős mértékben képes javítani a talajt. Magas fehérjetartalommal bír, ás bár legeltetésre nem alkalmas, jó széna készülhet belőle.


Kaszálási tippek: 1, 2 vagy 3?

Általában 2-3 évig él, habár a harmadik évre jellemzően kiritkul. Sajnos ez előfordulhat akkor is, ha túl későn kaszáljuk. Megfelelő öntözés mellett akár három, egyébként pedig jellemzően kétszeri kaszálást valósíthatsz meg, ha vörösherét termesztesz. Az első kaszálást bimbózáskor érdemes megvalósítani, mert ebben az esetben a második kaszálás mennyisége jelentősen nő, és nő a harmadik kaszálás valószínűsége is.


A vöröshere igényei

Rovarok porzásával termékenyül a vöröshere, s e tekintetben a legjobb munkát, hosszú szivókájuknak köszönhetően a vadméhek végzik.

Gazdaságos termesztéséhez csak a hűvös és csapadékos területek alkalmasak, utóbbi tekintetében 600-650 mm évi csapadékmennyiség az elvárás alsó határa.

Igazán bő hozam 700 mm felett várható. Azonban nem csak a mennyiség, hanem az eloszlás is rendkívül fontos. A vöröshere kényes a páratartalomra is. Hőmérséklet tekintetében a magtermesztés idején szükséges számára a napos és meleg időjárás.

Talajra kevésbé igényes, de van kedvence, ez pedig a közepesen kötött és magas tápanyagtartalmú és jó vízgazdálkodású, nedves talaj - ezen tudja elérni a legjobb terméshozamot. Mészben szegény talajokon is megterem.


A tápanyagigények kielégítése trágyázással

A vöröshere tápanyagigényének kielégítése érdekében szerves trágyát, istállótrágyát a vöröshere előveteményeinél érdemes használnunk, a megfelelő műtrágyázás azonban elengedhetetlen, kiváltképp a foszfort és káliumot tekintve.

A nitrogén adagolását több tényező alapján szükséges mérlegelni, és javasolt a túl sok nitrogén adagolásának elkerülése.


Mire figyeljünk még mindenképpen?

Tavasszal vagy nyár végén vethetjük el a vörösherét, de kiemelten fontos, hogy jó minőségű és arankamentes vetőmagra essen a választásunk. A nyár végi vetéshez jellemzően öntözés is szükségessé válik. Tavaszi vetésnél takarónövénnyel, nyár végi vetésnél anélkül javasolt vetni a vörösherét. Vegyszeres gyomirtása megengedett.


Még egy kis gyógyító erő is belefér

A vörösherének értékes gyógyító tulajdonságai is vannak, mivel kiváló gyulladáscsökkentő, és a védekezőképesség megerősítésére alkalmas glikolokban, valamint antioxidáns hatással rendelkező fenolokban és flavonoidokban gazdag. A népi gyógyászat a betegségek széles körében alkalmazza. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online