Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Immunizáló halcsali fejlesztésében vett részt a gödöllői egyetem

2021-06-02 09:56:08

A halak természetes védekezőképességét és a vizek megóvását egyaránt segítő adalékanyagot fejlesztett ki a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a gönyűi székhelyű Timár Mix Kft. Az etetőanyaghoz keverhető több komponensű kiegészítő a halak életfolyamataira és a halastavi ökoszisztémára egyaránt pozitív hatást gyakorol.

A dinamikusan növekedő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív kikapcsolódást jelentő tevékenysége során, amik nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizekre és a halak életfolyamataira.
- E hatások csökkentése érdekében, különféle természetes anyagokat felhasználva fejlesztett új terméket a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., ami egyszerre segít a vizek megóvásában és a halak természetes védekezőképességének támogatásában – mutatott rá Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora (képen Tímár Szabolcs mögött a háttérben) a június első napján, az Isaszegi úti Carplove Horgász- és Pihenőparkban lezajlott sajtónyilvános eseményen.

Az etetőanyaghoz keverhető innovatív adalékanyag lényegesen könnyebben emészthető a halak számára, továbbá számos olyan természetes összetevőt tartalmaz, amik segítik bélflórájuk egyensúlyának fenntartását és erősítik szervezetük ellenállóképességét. Mindez azért is fontos, mert az elmúlt egy évtizedben szerte Európában, minden víztípusban gyakran előfordultak ismert és ismeretlen vírusos, bakteriális és gombás betegségek, valamint parazitás fertőzések is.
- Az új, speciális körülmények között előállított adalékban felhasznált természetes eredetű anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, ezáltal segítik a környezeti fenntarthatóságot. Támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz (szabad ammónia és kén-hidrogén) képződhet a tómederben. Az előzőekben említett kedvező folyamatok hosszú távon az egyik leggyakoribb problémára, a túlzott algásodásra is jótékony hatást fejtenek ki, amellyel az eutrofizáció nagymértékben lassítható. Az ideálisabb halastavi környezet estén lényegesen kevesebb kemikália (például: algásodás elleni mészhidrát vagy klórmész) felhasználására lesz szükség, amely biztonságosabb üzemeltetést teszt lehetővé – magyarázta dr. Hegyi Árpád, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója.


- A kifejlesztett új termék ötvözi az Intézet korábbi K+F+I pályázatainak takarmányozási eredményeit, illetve vállalkozásunk innovációját is. Ez az első lépése annak a fejlesztéssorozatnak, amelyet közösen szeretnénk véghezvinni – hangsúlyozta Timár Dániel, a Timár Mix Kft. ügyvezető igazgatója.

A speciális ásványi anyagok felhasználásával a halhúsban is igazolhatóan csökken a telített zsírsavak koncentrációja, és mindezzel együtt a felére csökkenthető a zsírok izomszövetekbe történő beépülése is, ami a humán táplálkozás szempontjából kifejezetten lényeges. Forrás: MATE Médiaközpont


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online