Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem terheli ÁFA a közterület-használati díjat Gödöllőn

2021-05-18 10:37:39

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állásfoglalást adott ki a közterület-használati díjjal kapcsolatosan felszámolható általános forgalmi adóra (ÁFA) vonatkozóan. Az adóhatóság azt írja, hogy az önkormányzatok azon engedélyező tevékenysége, aminek keretében a tulajdonukban álló közterületek egy meghatározott részének vonatkozásában, hatósági eljárásban, kérelemre, ideiglenes jelleggel, határozott időtartamra, meghatározott használó részére, díj ellenében biztosítanak kizárólagos használatot, az általános forgalmi adó rendszerében közhatalmi tevékenységnek minősül, így az nem gazdasági tevékenység, és ÁFA-kötelezettséget nem keletkeztet. Ezt az értelmezést a NAV 2021. január 1-jétől tekinti irányadónak.

A fentiekből az következik, hogy a polgármester április utolsó napján, saját hatáskörében módosította az erre vonatkozó, 2015-ben született önkormányzati alaprendelet mellékletét, így május első napjától az ide kattintva elérhető közterület-használati díjtételek érvényesek a városban.

Ha úgy vesszük, a módosítás díjcsökkenést jelent, hiszen az elmúlt években a 27%-os általános forgalmi adót is meg kellett fizetnie annak, aki önkormányzati tulajdonú területet bérelt vagy használt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online