Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Igazságos és politikamentes költségvetést követel Gémesitől a Szövetség Gödöllőért képviselőcsoportja

2021-02-17 10:41:05

A 2021-es gödöllői költségvetés polgármester által történt elfogadása előtt Gémesi György lehetőséget adott a képviselőtestület tagjainak, hogy fogalmazzák meg esetleges javaslataikat, illetve a város első embere február 11-én, a reggeli órákban konzultációt is tartott a helyi büdzséről. Értesülésünk szerint azonban mindez csupán formalitás volt, mivel „sajátjai” – Bárdy Péter alpolgármester kivételével – ott sem voltak, ezáltal nem is szegülhettek szembe a számhalmaz tételeivel, a Szövetség Gödöllőért képviselőcsoport tagjainak (képen az asztalnál szemben) észrevételeit pedig (ahogy az előre borítékolható volt) nem fogadta meg – az egyébként több nyilatkozatában is az együttműködés szükségességét szorgalmazó – Gémesi.
A történtek után nem sokkal Igazságos és politikamentes költségvetést a gödöllői embereknek! címmel írás jelent meg a gdl.hu oldalon, amit a Szövetség Gödöllőért képviselői jegyeztek. Ebből csemegéztünk:

A városatyák 7 főből álló csoportjának tagjai a prioritások vonatkozásában úgy fogalmaznak, hogy csak a helyi emberek mindennapjaival kell foglalkozni, kizárólag őket szolgálják úgy, hogy a költségvetési számok is bizonyítsák ezt. Nem megszorítani kell veszélyhelyzetben, hanem a lakosságot segíteni – emelik ki.

2021-ben, a járványhelyzet lezárásáig az emberek és a vállalkozások terheit csökkenteni kell, erre a költségvetésben kell lehetőséget biztosítani, minden egyéb irányban tett lépés nem más, mint politikai válasz a kormány felé. Ennek a politikának a gödöllői emberekért munkálkodó önkormányzat nem szolgálhat eszközül. Ezért a 2021-es költségvetésnek, igazságosnak, kellően rugalmasnak kell lennie és minden politikai számítást mellőznie kell!

Egy város, amely a 2020. évről 3 milliárd forint bevételi maradvánnyal rendelkezik, nem csökkentheti a béreket, nem bocsáthat el dolgozókat, nem nullázhatja le a kultúrára és a sportra szánt támogatásokat!


A lakossági terhek csökkentése érdekében a képviselőcsoport tagjai javasolták, kérték:
• A kommunális adó 2021-es befizetésének felfüggesztését kérjük.
• A városi cégek összevonásának megkezdését.
• A polgármesteri hivatal építési-szerződésének felfüggesztését, mely szerződést 2020 májusában, azaz veszélyhelyzetben írták alá, ezért veszélyhelyzetben, a vis maiorra hivatkozva fel kell függeszteni és a 914 millió forintos kiadási összegét át kell csoportosítani, részben a 215 millió forintos idei kommunális adó kiváltására.
• A városi intézményeinkben a munkabér csökkentési intézkedéseket és a létszámleépítéseket vissza kell vonni, a cafeteria rendszert mindenhol fenn kell tartani.
• A civil szervezetek támogatását legalább a tavalyi szinten folytatni kell.
• A sportszakosztályok támogatását a tavalyi szinten és arányosan kell biztosítani. Elfogadhatatlan, hogy az olimpia évében a gödöllői költségvetésben nem szerepel a Gödöllői EAC két olimpikon (Mészáros Eszter és Gémesi Csanád) felkészülésének támogatása. Kevés olyan harmincezres lélekszámú település van az országban, amely világraszóló eredményekre képes olimpikonokkal büszkélkedhet.
• A várható peres eljárásokra tekintettel a városnak érdemes lenne fedezetet képezni!

A fentiekből következik, hogy a képviselők a 2021. évi gödöllői költségvetést ebben a formában nem tudják támogatni, mivel az abban szereplő összegek még válságban sem az emberek mindennapjait támogatják. A bevételi oldal indokolatlanul alul van tervezve, a kiadási oldal pedig túltervezett.

Gödöllőn nem az önkormányzat van az emberekért, hanem az emberek a hivatalért? – kérdezik. Véleményünk szerint ez fordítva lenne helyes – zárul a Szövetség Gödöllőért hét tagú képviselőcsoportjának közleménye.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online