Vissza normál nézetbe Nyomtatás

4 tényező, ami tönkreteheti a barkácsolás élményét

2021-02-16 18:44:45

A barkácsolás nagyszerű szabadidős elfoglaltság: kikapcsol, életre hívja a kreatív energiákat, fejleszti a kézügyességet, és ráadásul csodaszép egyedi tárgyakat lehet készíteni. Viszont mindez csak akkor érvényes, ha nyugodtan tudunk dolgozni, és nincs semmi bosszantó, akadályozó körülmény. Az alkotás örömét ugyanis roppantmód el tudja rontani, ha az alábbiak valamelyike felmerül.

Zajos, zavaró környezet
Aki gyakran kreatívkodik, az bizonyára már ismeri azt az érzést, amikor teljesen belefeledkezik abba, amit csinál: ilyenkor megszűnik a külvilág, és csak az előttünk lévő munkadarabra koncentrálunk. A legjobb ötletek is ilyenkor születnek. De mindezt elég nehéz kivitelezni, ha ott nyüzsög körülöttünk a család többi tagja, és a beszéd vagy a TV-ből jövő hangok folyton kizökkentenek. Ilyenkor sokkal nehezebb eredményesen dolgozni.

Ezért a barkácsoláshoz vonuljunk félre egy külön szobába, esetleg a kertbe vagy a fészerbe. Ne hagyjuk, hogy bármi elvonja a figyelmünket.

Időhiány
A kapkodásnak sosincs jó vége, ez pedig a kreatív alkotófolyamatokra különösen igaz. Ha munka közben folyamatosan az órát lessük, és sietünk, hogy minél hamarabb végezzünk, akkor a végeredmény is csak egy összecsapott valami lesz. Szánjuk rá a kellő időt a barkácsolásra; ha már eleve tudjuk, hogy hamarosan más dolgunk lesz, akkor inkább bele se kezdjünk.

Válasszunk egy olyan időpontot, amikor jó pár óráig szabadok vagyunk, és nem kell törődni azzal, hogy mennyi az idő, hiszen nem kell sietnünk sehova. Így azon sem kell bosszankodnunk, ha valamelyik munkafolyamat nem sikerül, és esetleg újra kell kezdeni. A különféle festékek, ragasztók használatánál pedig erősen ajánlott kivárni az előírt száradási időt, így itt végképp nem érdemes kapkodni.


Alkalmatlan eszközök

Kevés annál bosszantóbb dolog akad, mint amikor minden körülmény adott lenne egy jó kis barkácsoláshoz, ám a szerszámaink tökéletesen használhatatlanok. Ilyenkor a kellemes kikapcsolódás helyett többnyire küszködés és káromkodások tömkelege várható, amíg az a bizonyos pohár be nem telik, és ott nem hagyjuk szépen az egészet.

Ennek a kiküszöbölése roppant egyszerű: mielőtt bárminek nekiállunk, gondoskodjunk a megfelelő eszközökről. Persze nem kell mindent azonnal kidobni, ami még menthető. Egy minőségi ollóélező segítségével például a tompa ollókat is könnyedén újra élessé varázsolhatjuk, hogy a vágás ne okozzon problémát. Ezt beszerezhetjük a Fiskars & Gerber termékek webáruházából.

Ha pedig gépeket is használunk (például: fúró, csiszoló), akkor megbízható, nagy teljesítményű készülékeket vásároljunk.

Lelkiállapot
Bár, a barkácsolás tökéletes “idegnyugtató” tevékenység, ami segíthet levezetni a feszültséget, viszont időnként lehetünk mentálisan olyan felzaklatott állapotban, hogy még ez sem segít. Ilyenkor ne is erőltessük, hiszen csak bosszankodás vagy akár baleset is lehet a vége. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online