Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Keresni fogják Csányi Sándorék Gémesi Györgyöt a gödöllői kastély jövőjét illetően

2021-01-05 13:52:31

Január 5-én a délelőtti órákban kezdődött és a kora délutáni órákig tartott a gödöllői egyetemet február 1-jétől fenntartó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjainak (Csányi Sándor elnök, Nagy István, Bedő Zoltán, Horn Péter és Lázár János tagok), valamint dr. Gyuricza Csaba megbízott rektor bemutatkozó online sajtótájékoztatója.

Az esemény jelentős részében a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) modellváltásának részleteiről esett szó, egy kérdés (Szilas TV) azonban érintette a Gödöllői Királyi Kastély jövőjét is, miután az alapítványhoz került a műemlék-együttest működtető gazdasági társaságban meglévő 84,2 százalékos állami tulajdoni hányad.

Csányi Sándor (képen balra) a kastélyra vonatkozó tervekkel kapcsolatosan elmondta: az egyik szárnya és a lovarda melletti rész még rossz állapotban van, túlmenően, az egyetem kezelésében lévő babati istállókastély állaga is leromlott. Cél a romos részek felújítása, hogy a műemlékek helyszínéül szolgálhassanak a konferenciaturizmusnak, illetve bármely más társadalmi eseménynek. A kuratórium elnöke hozzátette: reméli, hogy a rekonstrukciókra az anyagi források mihamarabb rendelkezésre állnak és a létesítmények működtetése is rentábilis lesz.

Gyuricza Csaba megbízott rektor (képen jobbra) azzal egészítette ki Csányi Sándor szavait, hogy az egyetem a jelenlegi viszonyok alapján a város legnagyobb ingatlanüzemeltetője, és az egyetem maga is végez hasonló ingatlankezelést, hiszen a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeumnak évtizedek óta fenntartója. A megbízott rektor utalt rá, hogy azok a tevékenységek, amik a kastélyhoz kapcsolódnak – elsősorban agrárturisztikai oldalról –, szervesen és jól ki tudják egészíteni azt a sokszínű képzési portfólió-palettát, amit az egyetem jelenleg is végez.
- Azonos tulajdonosi fenntartással szakmailag is jól megtámogatott és segített együttműködés alakulhat ki az egyetem és a kastély között, és meggyőződésem, hogy jó gazdája lesz a kastélynak az alapítvány – zárta gondolatait Gyuricza Csaba.


Csányi Sándor megemlítette, mivel a kastélyt működtető gazdasági társaságban tulajdonos a gödöllői önkormányzat is, felveszik a kapcsolatot Gémesi György polgármesterrel.
- Jó együttműködésre számítunk, mert szeretnénk, ha nem csak az egyetem, hanem a város fejlődését is szolgálnák a tervezett befektetések – fogalmazott a kuratórium elnöke. Fotó: Pelsőczy Csaba/AM


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online