Vissza normál nézetbe Nyomtatás

KompoSZTÁROK születtek a Gödöllői Zöld Óvodában

2020-10-21 16:57:01

50 kis kompoSZTÁRT ünnepel a héten a Gödöllői Zöld Óvoda. A gyerekek a TIGÁZ Zrt. által elindított Töltsük újra a természetet! elnevezésű környezetvédelmi program keretében szerezhettek ismereteket a komposztálás tudományáról egy éven át. A program célja az volt, hogy megmutassa, kis odafigyeléssel hogyan segíthetjük környezetünket a megújulásban, illetve felhívni a figyelmet az egyéni felelősségvállalás jelentőségére. A héten már az elkészült humusz segítségével ültethetnek az óvodások.

Környezettudatos vásárlás, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, komposztálás: csak néhány tevékenység, amikkel jelentősen csökkenteni tudjuk saját ökolábnyomunkat. A napi megtermelt szemetünk 30 százaléka szerves hulladék, ami, ha nem a kukában, hanem a komposztálóban landol, nem csak a szeméttermelésünket csökkenti, de a környezet megújulását is segíti. Erre hívta fel a figyelmet a TIGÁZ Zrt. Töltsük újra a természetet! programja is, amely során Kelet-Magyarország öt városának (Eger, Debrecen, Hajdúszoboszló, Miskolc, Gödöllő) öt óvodájában tartott több alkalmas játékos, edukációs élményprogramot, így a Gödöllői Zöld Óvodában is.

Az ide járó 230 gyermek és 30 dolgozó ismerte meg a komposztláda működését, közvetlenül pedig 50 óvodás tapasztalati úton szerezhetett ismeretet a természet újrateremtő erejéről. A program kezdő lépéseként az óvodákba komposztládák kerültek, amiket az ovisok a nevelőikkel közösen töltöttek és gondoztak. A gyermekek 3 alkalommal különleges élményfoglalkozások keretében sajátíthattak el ismereteket a komposztálás folyamatáról. A program sikerességét jól mutatja, hogy a kihelyezett komposztálókban már kész humusz is termelődött, amelynek felhasználásával a hét folyamán a TIGÁZ Zrt. által eljuttatott fűszernövényeket ültetik el a pedagógusok és a gyerekek közösen.


- A Tigáz Zrt. Töltsük újra a természetet pályázatban való részvétel óvodásaink számára remek ismeretszerzési lehetőséget teremtett. Nagyon sajnáljuk, hogy a jelenlegi járvány helyzetben nem tudtuk lezárni a programot úgy, ahogy szerettük volna, és a szülőkkel közös udvari kertszépítésünk elmaradt. Azonban a növények ültetését mar a komposzt felhasználásával tesszük meg – mesélte Tiborczné Garai Katalin, a Gödöllői Zöld Óvoda vezetője.

Végh Zsófia, a TIGÁZ kommunikációs vezetője elmondta:
- Nagyon büszkék vagyunk, hogy a pandémiás helyzet ellenére is eredményesen zárult a program minden óvodában. A gyakorlatban mutathattuk meg – óvodásoknak, pedagógusoknak, szülőknek és saját dolgozóinknak –, hogy a megújulásra való képesség mindenütt tetten érhető: a természetben éppúgy, mint saját magunkban.
A társadalmi felelősségvállalási programjaink középpontjában ugyanis olyan aktivitások állnak, amik az emberi erőforrás megújulásáról, új szemlélet elsajátításáról vagy a környezet ember általi megújításáról, reaktiválásáról szólnak. Ez a szemlélet most jól tetten érhető a komposztálás folyamatán keresztül is, ahol kis energiaráfordítással a szemétből újra termékeny talaj varázsolható, amelyben házilag aztán egészséges zöldség, gyümölcs, fűszer termeszthető.

A programban szakmai partnerként közreműködtek a HUMUSZ Egyesület és tagszervezetei, Gödöllőn a GATE Zöld Klub. Forrás: TIGÁZ Zrt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online