Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tünetes gyereket ne engedjünk közösségbe!

2020-08-31 17:41:38

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány augusztus 28-án. Fő szabály szerint szeptembertől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk, mivel a fertőzések többségében külföldi eredetűek. A vírus veszélyezteti a gazdaságot, a munkahelyeket és a nyugodt iskolakezdést is.

A szeptember 1-jei tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire. Ha egy szülő, gondviselő, vagy egy tanár, óvodapedagógus a fertőzés tüneteit észleli egy gyermeken, diákon akkor Gödöllőn is gondoskodni kell annak mielőbbi elkülönítéséről. A legfontosabb, hogy tünetes, beteg gyermeket a szülőknek most nem szabad iskolába, óvodába engedni, mert azzal az egész közösség egészségét, és az iskola, óvoda zavartalan működését veszélyezteti. Fertőzésgyanús gyermeknek otthon kell maradnia, és a szülőnek telefonon kell értesíteni a gyermekorvost vagy háziorvost.

A kormány hagyományos működési rend szerinti tanévet tervez

Szeretnék elkerülni az iskolák és az óvodák működését korlátozó intézkedéseket, hiszen ez mindannyiunk érdeke, a gyermekeké, a pedagógusoké, a szülőké és a munkáltatóké is. Ki kell hangsúlyozni, hogy a szülői és tanári egyéni felelősség most még nagyobb abban, hogy ne veszélyeztessük egymás egészségét, az iskolák működését és a szülők munkavégzését.
A szülőknek, tanároknak fontos tisztában lenni a koronavírus-fertőzés tüneteivel, amik közül a leggyakoribban a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli a gyermekén, tanítványán, akkor kérjük, hogy ne engedje a gyermeket közösségbe. A legenyhébb tüneteinek jelentkezése esetén se engedje közösségbe a gyermeket!

A szülőket arra is kérik
, hogy a már nagyobb – felsős, középiskolás – gyermekeikben is tudatosítsák a járvány veszélyét, a koronavírus tüneteit, hogy azok megjelenése esetén, ők is jelezni tudják azt szüleiknek, tanáraiknak.
A pedagógusokat és iskolai, óvodai dolgozókat is arra kérik
, hogy amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek, és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.


Fontos, hogy a gyermekek és diákok tisztában legyenek a gyakori és alapos kézmosás fontosságával

Továbbra is alapelv, hogy az a szülő, akinek a gyermeke koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, telefonon hívja fel a háziorvost, vagy gyermekorvost, és ne vigye a rendelőbe a gyermeket. Amennyiben az orvos véleménye szerint a gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor az orvosnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend alapján kell cselekednie és kezdeményeznie kell a laboratóriumi vizsgálatot. Ennek eredménye határozza meg a további intézkedéseket.
Amennyiben egy diáknál az iskolában, tanítás közben  jelentkeznének tünetek, akkor gondoskodni kell mielőbbi elkülönítéséről, az iskolaorvos és a szülő értesítéséről.
Mint ismert, az iskolák és óvodák a járványügyi készenlét idején alkalmazandó szabályokról külön útmutatót kaptak. Ha egy iskolában, óvodában megjelenik a koronavírus, akkor a járványügyi hatóság a már megszokott eljárásrend szerint elvégzi a kontaktkutatást és megteszi a szükséges intézkedéseket. Ha egy intézményben felmerül a csoportos megbetegedés veszélye, akkor az Operatív Törzs Járványügyi Bevetési Egységének bevonásával döntenek a szükséges beavatkozásokról.

Mindenkinek az az érdeke, hogy rendes menetrend szerint működhessenek az iskolák
Meg kell említeni, az illetések azért dolgoznak, hogy az iskolákat ne kelljen bezárni. Ha mégis, erre hatósági döntéssel lesz lehetőség, külön-külön iskolánként mérlegelve. Hiába vizsgázott jól tavasszal a digitális oktatási rendszer, mindenkinek az az érdeke, hogy rendes menetrend szerint működhessenek az iskolák.
Az őszre halasztott osztálykirándulásokra főként belföldön van lehetőség, minden esetben külön mérlegelés alapján. Forrás:koronavirus.gov.hu, fotó: Getty Images


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online