Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Minden, amit az alkáli elemekről tudni érdemes

2020-08-14 16:39:59

Mindennapi életünket egyre kisebb hordozható elektronikai cikkek teszik könnyebbé vagy éppen szórakoztatóbbá, amik működtetéséhez hasonlóan kis méretű erőforrások szükségesek. Ezek egy része beépített akkumulátorokkal rendelkezik, míg más eszközök cserélhető elemekkel üzemelnek. Az alábbiakban a legelterjedtebb típust, az alkáli elemeket mutatjuk be.

Rövid történELEM
Az elem feltalálójának Alessandro Voltát tartja a történetírás, aki pontosan 220 éve mutatta be a kénsavoldatba merített cink- és rézelektródból készített elemet. A tiszteletére az elektromos feszültség mértékegységét (volt) róla nevezték el. Az elemek technológiája sokat fejlődött az évek során, így a teljesítményük is a többszörösére nőtt, amire szükség is volt, hiszen a hordozható elektronikai cikkek egyre nagyobb energiaigénnyel rendelkeznek.
Az alkáli elemek – amik a nevüket káliumtartalmukról kapták – először 1950-ben kerültek kereskedelmi forgalomba, majd indultak el világhódító útjukra.

Milyen előnyös tulajdonságai vannak az alkáli elemeknek?
A korábban elterjedt szén-cink elemeket leginkább nagyobb kapacitásukkal szorították ki azzal, hogy nagy belső ellenállásuknak köszönhetően nem rendelkeznek magas feszültséggel. Így nem csoda, hogy nagyobb teljesítményű eszközök működtetésére nem is alkalmasak.

Bár, használat közben teljesítményük folyamatosan csökken, más típusoknál hosszabb ideig őrzik meg névleges kapacitásukat. Előszeretettel használják őket azért, mert rendkívül biztonságosak, nem jellemző rájuk az elektrolit szivárgása sem. Nem csoda, hogy a legtöbb hordozható elektronikai eszköz is alkáli elemmel működtethető.

Az alkáli elemek fajtái

Az alkáli elemek leginkább méret alapján kategorizálhatók. A legkisebb méretű elektronikai cikkekbe ideálisak a hengeres formájú mikro elemek (AAA), amelynél egy kicsit nagyobbak a legnépszerűbb ceruzaelemek (AA). Utóbbival azonos hosszúságúak, de némileg tömzsibbek a baby elemek (C), míg nagyobb méretű elektronikai cikkekbe a korábban zseblámpa elemnek is hívott góliát elemek (D) jelentenek megfelelő megoldást. Ha a fenti elemek 1,5 V-os feszültségénél nagyobb kellene, akkor a lekerekített élekkel rendelkező téglatest formájú 9 V-os erőforrások lehetnek ideálisak.

A 18650-Akku.hu webáruházban az alkáli elemek széles kínálatát megtalálod, nézz körül a termékek között!

Használt elemek gyűjtése

A használt alkáli elemeket a többi elemhez hasonlóan elkülönítve kell gyűjteni, hiszen veszélyes hulladéknak minősülnek. Ez a környezet védelmén kívül azért is fontos, mert a nem megfelelő elhelyezés hulladékgazdálkodási bírságot is vonhat maga után.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online