Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Röviden: amit a vashiányról tudni érdemes

2020-07-13 11:13:17

A vashiány sok más betegség mellett szintén népbetegségnek számít, a fejlett országokban a lakosság akár 80%-át is érintheti. Bár, a férfiakat és a nőket egyaránt sújtja a probléma, a menstruáció miatt mégis a nők a leginkább érintettek. De miért van a szervezetben vas, és miért gond a hiánya? Erre keressük a választ.

Mi az a vashiány?
A vas egy – úgynevezett – esszenciális elem, ami elengedhetetlenül szükséges a szervezet működéséhez. Mivel a szervezetünk csak minimális mennyiségben tudja ezt az anyagot előállítani, ezért különösen fontos megfelelő táplálékkal rendszeresen magunkhoz venni.

Bár, vashiányként emlegetjük a betegséget, nem maga a vas hiánya a betegség, hanem a hiányból eredő vashiányos vérszegénység. Mivel a vas a vörösvértestek hemoglobinjának alkotórésze, aminek egyik fő feladata az oxigén szállítása, rögtön érthetővé válik, hogy miért okoz problémát a hiánya. Ugyanakkor a vas a szervezet más részeiben szintén nélkülözhetetlen szerepet tölt be, így elmondható, hogy az egész test működésére hatással van a szervezetben tárolódó vaskészlet.

Melyek a vashiány okai?
A fejlett országokban főként az életmódból és a táplálkozási szokásokból eredeztetik a vashiány népbetegséggé válását. Vagyis főként az egyoldalú táplálkozáshoz, a nem megfelelő ételek fogyasztásához, ezáltal pedig az elégtelen vasfogyasztáshoz vezethető vissza a betegség kialakulása.

Ugyanakkor a vashiányt okozhatják olyan betegségek is, amik gátolják a vas felszívódását. Többek közt ilyen a reflux vagy a fekély (pontosabban a fekély miatt szedett gyógyszerek), de a felszívódást gátolhatja még a túl nagy mennyiségben bevitt kalcium is.

Továbbá, a szervezet megnövekedett vasigénye szintén vashiányt okozhat. Ennek legjellemzőbb okai a hirtelen növekedéskor (főként csecsemő- és kamaszkorban) bekövetkező hemoglobinigény, ugyanez jellemző a terhességre, valamint a rendszeres véradók és a menstruáló nők a vérvesztés miatt szintén hemoglobint, vagyis azzal együtt vasat veszítenek.


Milyen tünetei vannak a vashiánynak?

Tekintve, hogy a szervezet egészének szüksége van vasra a megfelelő működéshez, így a tünetek igen sokfélék lehetnek. Például, vashiány tünete lehet a fejfájás, a szédülés, a fáradékonyság, a légzési zavarok, a gyomorproblémák, az immunrendszeri zavarok és még a hajhullás is.

Hogyan lehet megelőzni a vashiány kialakulását?
A vashiány kialakulásának megelőzése kiegyensúlyozott táplálkozással, szükség esetén vaspótlással kivitelezhető. Ehhez nagyon fontos, hogy a vas megfelelő formában és mennyiségben kerüljön be a szervezetbe, hogy az hasznosulni tudjon.

Továbbá, ha olyan betegséggel küzdesz, ami felszívódási zavarral jár, azt mielőbb kezeltetni szükséges, ellenkező esetben a vasraktárak kiürülhetnek.

Amennyiben további hasznos cikkeket szeretnél olvasni a témában, keresd fel az Intima.hu oldalát!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online