Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Révész T. Mihályra esett Gémesi választása a Gödöllő Díszpolgára cím odaítélésénél

2020-06-30 11:09:13

A Gödöllő Díszpolgára kitüntetés 1996-os újraalapításától kezdődően 23 személy részesült a település legrangosabb elismerésében. Azóta – a 2011-es és a 2016-os esztendőt leszámítva – rendszeresen találtak a város legrangosabb, díszoklevéllel és a település címerével ékesített arany pecsétgyűrűvel honorált elismerésére méltó személyt. A díjjal ettől az évtől kezdődően 300 ezer forint pénzjutalom jár, illetve további – itt olvasható – kiváltságok is megilletik a díszpolgárrá választott személyt.

Idén is így történt, miután a felhívásban közzétett határidőig négy jelölés érkezett. A koronavírus-járvány megfékezése kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet úgy hozta, hogy a felterjesztett férfiak közül a polgármester választhatta ki a kitüntetésre leginkább érdemesnek tartott személyt.
Gémesi György dr. Révész T. Mihály jogtörténész, címzetes egyetemi tanár mellett döntött, akit kimagasló szakmai életútja, a tisztesség és az emberség melletti példaértékű erkölcsi kiállása, valamint a Gödöllői Királyi Kastélyért végzett értékteremtő munkája miatt tartott méltónak a díszpolgári címre. A kitüntetést a terv szerint augusztus 20-án adják át.

Jókedv. Gémesi György (balra) és Révész T. Mihály 2009 nyarán a gödöllői kastély barokk színházában

A 75. életévét idén decemberben betöltő jogi szaktekintély közéleti szerepvállalásáról tudni érdemes, hogy 1988-ban elhagyta a Magyar Szocialista Munkáspártot (MSZMP), majd egy évvel később – szem előtt tartva édesapja szociáldemokrata kötődését és munkásságát – részt vett a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) újjászervezésében, de a politikai szervezetben csak rövid ideig tevékenykedett. 1994 és 1996 között Horn Gyula akkori miniszterelnök személyes tanácsadójaként dolgozott. Az ebben az időszakban készült új médiatörvény megalkotásának egyik aktív résztvevője volt. 1996-ban az újonnan alakított Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) első elnöke lett, a tisztséget 2000-ig töltötte be. A Gyurcsány-kormány idején, 2005 szeptemberében a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója lett. Fél évvel később, a választási kampány idején a fogadta a miniszterelnököt a történelmi falak között. A kastélyigazgatói pozícióból 2010. december 6-án „mosolyogva” távozott. A gödöllői kastélyban töltött ideje alatt újult meg a műemlék-együttes Gizella- és Rudolf-szárnya, az Erzsébet-előkert a terasszal, a Horthy-bunker, valamint a Felsőkert több mint 50 ezer négyzetmétere. Ezen kívül elkészült és átadták a hazánk 2011 első félévi uniós elnöksége kapcsán a tanácskozások kiemelt helyszínéül szolgált lovardát és barokk istállót.

Bár, az elismerésben részesülő személy érdemeit nem befolyásolja, a tavaly októberben lezajlott önkormányzati választás eredményének ismeretében nehezen kerülhető meg, hogy a döntés kapcsán figyelmen kívül hagyjunk egy „különös kapcsolódási pontot”. Révész T. Mihály veje ugyanis nem más, mint Bajkó Norbert, aki A Hely az Érték Városvédő Egyesület kompenzációs listájáról szerzett képviselői mandátumot. A kampány során a Gémesi-féle városvezetés ténykedésével szemben komoly kritikát megfogalmazó, a Gödöllőnek meg kell újulnia! szlogent hirdető csapat tagjaként mindössze 34 voksot elnyert Bajkó az alakuló ülést előszítő tárgyalások során elfogadta a polgármester „felkérését”, és alpolgármester lett. Az eddigi döntéseknél a lokálpatrióta klubos képviselőkkel vállalt szavazatközössége egyelőre biztosítja Gémesiék számára a minősített többséget (8 szavazat) a 15 fős testületben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online