Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Közös névnapi emlékezés Grassalkovich I. Antal szobránál

2020-06-15 08:54:31

Június 13-án, a késő délutáni órákban Antal-napi koszorúzást rendeztek a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete szervezésében I. Grassalkovich Antal gödöllői, a kastéllyal szemközti területen található szobránál. A Grassalkovich-család, a városvezetés, a Gödöllői Királyi Kastély, német nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek, valamint civil szervezetek, iskolák és egyesületek, alapítványok delegáltjainak jelenlétében lezajlott eseményen – Antal-napi gondolatok címmel – ünnepi beszédet mondott: dr. Lábadi Károly néprajzkutató.

Az alábbiakban Szlávik Jánosné, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete elnökének (Tatár Attila felvételén) ünnepi gondolatait osztjuk meg hírportálunk olvasóival:

Tisztelt Ünneplő Közönség!  Kedves Vendégeink!
Különösen fontos számunkra a mai nap: 25 évvel ezelőtt, 1995. június 13-án, Antal-napon alakult meg dr. Mélykúti Csaba helytörténész kezdeményezésére a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete. Legfontosabb célunk az volt, hogy az érdeklődőkkel megismertessük a kastély történelmi szerepét, ezen belül kiemelve a Grassalkovich-család és Erzsébet királyné életével kapcsolatos ismereteket.

Grassalkovich I. Antal fontos szerepet játszott Gödöllő mezővárossá fejlődésében és ezzel a jövőt is megalapozta. A sokáig tündöklő kastély a 20. századra már romossá vált, de az 1995-ben megindult változásnak, felújításnak köszönhetően ma már gyönyörűen berendezett, műtárgyakban gazdag termekben ismerkedhetünk a kastély történelmével.

A kastély építtetője, Grassalkovich I. Antal személye sohasem merült feledésbe. Ezt igyekezett Egyesületünk is erősíteni az Antal-napi vígasságokkal, emlékmisével, koszorúzással, színvonalas előadásokkal különböző helyszíneken: Máriabesnyőn, a kegytemplomban, a király kastély kápolnájában, vagy éppen a Kastélybarát klubunk előadásainak keretében, a kastély patinás falai között. Részt vettünk a Grassalkovich-család újratemetésén is a máriabesnyői kegytemplom (ma már Basilica minor) kriptájában.
Kirándulásokat is szerveztünk Grassalkovich nyomában. Úticélunk volt – többek között – Hatvan, Baja, Pozsony, Gyöngyös, Kompolt, Feldebrő, Noszvaj, Komjáti, Nyitra és természetesen szülőfaluja, Ürmény is.


Örvendetes, hogy 2013-ban itt, a kastéllyal szemben a városvezetés – részben saját forrásból, részben támogatásból – felállíttatta Grassalkovich I. Antal szobrát, Bíró János gödöllői szobrászművész alkotását, lehetőséget teremtve ezzel a közös ünneplésre. Egyesületünk 2017-ben kezdeményezte a hagyomány felelevenítését és azóta városi ünnepség keretében koszorúzzuk meg a szobrot.

Tavaly, 2019-ben – Scherzinger Mária, a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet oktatási referense segítségével – megkerestünk néhány német nemzetiségi egyesületet, iskolát annak kapcsán, hogy Grassalkovich 270 évvel ezelőtt kezdte meg a német családok betelepítését az ország különböző pontjain levő birtokaira.
Vecsés képviselői már akkor együtt ünnepeltek velünk, most pedig nagy örömünkre rajtuk kívül itt üdvözölhetjük Aldebrő, Kerepes, Újhartyán német nemzetiségi képviselőit is. Reméljük, hogy ez a kör a továbbiakban bővülni fog és közös történeti kutatásra, szélesebb körű együttműködésre is lehetőségünk lesz. Köszönöm szépen!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online