Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Újratervezésbe fognak a veszélyhelyzet után a gödöllői csapatsport klubok

2020-04-11 11:19:33

Biztosak lehetünk abban, hogy a koronavírus-fertőzés kapcsán elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések – sajnos – történelmi szituációt teremtettek, hiszen leállt a sportélet, felfüggesztették a bajnokságokat, és egyre valószínűbb, hogy a március derekán „megmerevedett” állapotok az idei év első felében már nem változnak.

A sajnálatos történések a jelentősebb gödöllői labdajáték csapatsport-egyesületeket és -szakosztályokat is kellemetlenül érintették. Egyelőre annyi biztos, hogy szinte minden bizonytalan, de arra van a legkevesebb esély, hogy folytatódjanak a küzdelmek. Annak ellenére, hogy városunkban kisebb részben professzionális, nagyobb részben amatőr alapon működő versenyeztetés folyik, a klubok működtetésében várhatók átmeneti fennakadások. Már csak azért is, mert a TAO-támogatás arányos megvonása sem segíti a kialakult helyzetet. Összeállításunkban a gödöllői röplabda, kézilabda és labdarúgás prominens képviselőit kértük a jelenlegi állapot elemzésére és arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen lehetőségeket látnak a kilábalásra, az elszenvedett veszteségek minimalizálására.

Gödöllői Röplabda Club
Több szempontból is kalandos idényt tudhat maga mögött az egykoron szebb napokat átélt (bajnoki és Magyar Kupa ezüst- és bronzérmek) egyesület, amely Szabados István szakmai irányításával és elsősorban saját nevelésű fiatal játékosokkal vágott neki az NB I. Liga küzdelemsorozatának. Az alapszakasz mérkőzései a 12. fordulóig azt igazolták vissza, hogy hiába szimpatikus a gödöllői modell, az eredményesség háttérbe szorítása nem járható út. Jött az edzőváltás (Szalay Attila másodedzőre bízták a teendőket), valamint két idegenlégiós szerződtetése, és a bajnokság úgy szakadt félbe, hogy városunk hatosa jó passzba került és komoly esélye volt elmozdulni az osztályozós pozícióból. Ha a kiírás szerint fejezték volna be a pontvadászatot, a gödöllői lányoknak még 13 alakalommal kellett volna pályára lépniük. (Az utánpótlás-csapatokról azért nincs értelme szólni, mert a lebonyolítási tornarendszer sajátossága miatt egyelőre kiszámíthatatlan, mely korosztályok juthatnának be a hatos döntőbe.)

Barta László klubelnök:
- Miután a szövetség vezetése döntött, és a május 15-ig elrendelt felfüggesztést beszüntetésre változtatta, kimondhatjuk, hogy véget ért a bajnokság, nem lesz folytatás. Nem állapítják meg a helyezéseket, így kieső sem lesz és osztályozót sem kell játszani, vagyis: ősztől az NB I. Ligában szerepelhetünk majd. Idegenlégiósainkkal elszámoltunk, egyikük már hazautazott, de ha úgy adódik, az új bajnoki idényben is számítunk szolgálataikra. Ami az anyagi helyzetet illeti, ezt a bajnoki évet – köszönhetően a kormányzat által biztosított járulék-kedvezményeknek is – sikerült pénzügyi szempontból kedvezően lezárni, de a TAO-támogatás 30 százalékos mérséklése miatt a 2020/2021-es szezonban komoly kihívás elé nézünk majd. Egyet azonban ígérhetek: csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér! A klub alkalmazottainak, edzőknek, szakvezetőknek, játékosoknak köszönöm az elvégzett munkát, és nyugodtak lehetnek, mert ha elmúlik a járványügyi veszélyhelyzet, egyesületünknél biztonságban tudhatják magukat.


Gödöllői Kézilabda Club

Bartos Gábor – NB II. Északi-csoportjában érdekelt – legénysége egy ideig szépen araszolt a dobogós pozíció felé, ám a harmadosztálynak tekinthető bajnokság felfüggesztése előtt háromszor vesztesen hagyta el a küzdőteret, és a 4. helyre csúszott vissza. Ez önmagában még nem lett volna tragikus, hiszen a sorsolás alapján többnyire kedvező (papíron gyengébb) riválisok vártak volna városunk csaptára a le nem játszott hét fordulóban.
Az igazi bosszúsággal a klub ifjúsági és serdülő csapatai szembeszülhettek. Az ifik hat fordulóval a bajnokság vége előtt három pont előnnyel vezették NB II-es csoportjuk tabelláját, a Mácsár Gyula irányításával készülő serdülők (NB I/B. Kelet) pedig a második helyen álltak.

Bartos Dóra klubvezető:
- Április 9-én hozták nyilvánosságra, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége a koronavírus-járvány miatt a bajnokságok és a kupasorozat küzdelmeit felfüggesztette, azzal, hogy helyezéseket nem állapított meg. Mindez azt is jelenti, hogy idén nincsenek győztesek és helyezettek, kiesők és feljutók, vagyis: mindenki ott indulhat a következő, 2020/2021-es idényben, ahol most szerepelt. Az elmúlt csaknem egy hónapos időszakot online edzésekkel oldottuk meg, játékosaink és edzőink munkájára a következő idényben is számítunk. Anyagi nehézségeink szerencsére nem keletkeztek, hiszen a járulékfizetési kedvezmények mellett, a terembérleti díjak és az utazási költségek mértéke is csökkent. A szövetség egyelőre nem rendelkezett a TAO-támogatás igénybevételi lehetőségeinek esetleges változásáról, de számítani kell a forrás mérséklődésére. Bajnok- és éremesélyes utánpótlás-csapatainknak nem jött jól a leállás, házon belül azonban arra készülünk, hogy megünnepeljük a sikeres csonkaévadot.


Gödöllői Sport Klub nagypályás labdarúgás

Városunk tizenegye mérkőzést játszott le a Pest megyei I. osztályú bajnokságban és a 10. helyen állt, amikor „lefújták” a tavaszi szezont. Kiesési gondjai valószínűleg nem lennének Pozder Nenad együttesének a még hátralévő 11 ütközet teljesítése után, annak ellenére nem, hogy a 2019/2020-as idény második felében eddig lejátszott három meccsükön mindössze egy pontot tudtak szerezni (a tabella alsó házához tartozó Törtel elleni találkozót elhalasztották).

Rózsavölgyi Sándor GSK elnökhelyettes, szakosztályvezető:
- Úgy számolunk, hogy az MLSZ nem indítja újra az amatőr- és utánpótlás-bajnokságokat, ezáltal számunkra véget ért az idény érdemi része. Egyelőre azzal tervezünk, hogy a mostani csapat magja együtt marad a következő szezonra, a motiváció növelése érdekében azonban lehetnek apróbb változások, újítások. Személyi kérdésekről még korai lenne beszélni, pláne úgy, hogy összességben elégedettek vagyunk a klubnál dolgozók munkájával. A bajnokság felfüggesztése nem érinti az öltözőépület első ütemének építését, mert annak fedezete rendelkezésre áll és tudomásom szerint rendben zajlik a kivitelező kiválasztása érdekében kiírt közbeszerzési eljárás is.

Frissítés: a kormány döntése értelmében május 4-étől újraindulhatnak az edzések és zártkörű sporteseményeket is lehet tartani. A döntés azonban nem befolyásolja a gödöllői labdajáték csapatsport-egyesületek 2019/2020-as bajnoki idényét.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online