Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A veszélyhelyzetben talán még fontosabb, hogy készüljünk a tavaszra!

2020-04-05 11:32:29

Tavasz a megújulás, újjászületés ideje.  Ilyenkor szoktunk méregteleníteni, böjtölni, és pótolni a télen megfogyatkozott ásványi anyag és vitamin készleteinket. Ebben az időszakban normál esetben is oda kell figyelni az immunerősítésre és a megfelelő táplálkozásra! Most azonban nincs normál eset, nehéz napokat élünk át, hiszen harcolni kell a koronavírus-fertőzés terjedésének lassítása érdekében. Úgy is fogalmazhatunk: napjainkban felértékelődik az egészséges életmód, a változatos étkezés.

Temérdek helyes megoldás létezik, de érdemes kiemelni, hogy:
- minden nap együnk valami pirosat (például: retek, paradicsom), valami sárgát (például: paprika, alma), valami zöldet (például: saláta, káposztafélék) és valami sötétet (például: lilahagyma, lilakáposzta, sötét bogyós gyümölcs).
- napi szinten fogyasszunk mézet. Egy éves kor felett lehet a gyerekeknek adni egykomponensű mézet, tehát, nem vegyes virágmézet, mert ez utóbbi allergizálhat.

Gyógyteák közül a teljesség igénye nélkül ajánlható:
• echinacea tea
– immunerősítésre
Az Amerikából származó, lila színű, margarétához hasonló növényt – más néven bíborkasvirág – az indiánok lázcsillapítására, fog- és torokfájásra, sebesülések kezelésére, csípésekre, kígyómarásokra, égésre és roborálásra használták, külsőleg és belsőleg egyaránt. Az echinaceaban található hatóanyagok hozzákapcsolódnak a szervezetbe hatoló vírusokhoz illetve baktériumokhoz, miközben a szervezet által mozgósított fehérvérsejteket odavonzzák a kórokozók elpusztítására. A bíborkasvirág a fehérvérsejtek szaporodását elősegíti, így közvetve és közvetlenül is igaz, hogy erősíti az immunrendszert. Nemcsak a megelőzésben játszik fontos szerepet, de a gyógyításban is: egyrészt a betegségek súlyosságát csökkenti, másrészt lerövidíti a gyógyulás folyamatot.
Fontos tudnivaló: autoimmun betegségben szenvedők, transzplantáltak, szívbetegek, asztmások, fészkesvirágúakra (napraforgófélékre) allergiásak ne használják! Várandósság alatt nagy körültekintést igényel, mindenképpen konzultáció szükséges.


citromfűtea – a nyugodtság, lelki béke elérésére
Kiskertekben, balkonon, de akár ablakpárkányon is termeszthető. Sokrétű felhasználása miatt érdemes beszereznünk magát a növényt. Hatásai közül ki kell emelni a nyugtató hatást, a kedélyjavítást, az étvágyjavítást, a szíverősítő hatást (magas vérnyomás, szapora szívverés esetén szintén ajánlott), a gyulladáscsökkentő hatást, és azt is, hogy természetes antibiotikumként javasolható akár megfázások esetén is.
Fürdővizünkbe is nyugodtan tehetünk sűrűre főzött teákat, például, a kakukkfű kimondottan ajánlott immunerősítésre vagy betegség esetén.


Használjuk illóolajokat
, akár párologtatás céljából, akár megfelelő minőségben és formában a fürdővízbe téve. A levendula (a könnyebb alvásért vagy elcsendesítésre) csodálatos gyógy-, fűszer- és dísznövény. Virágja gyógyászati és dekorációs célokra szolgál, illóolaját a kozmetikaipar kozmetikai termékek és parfümök készítésére használja fel. Mézelő növény, így létezik eredeti, méhek által előállított levendula méz is, nem csak a mi magunk áltál készített levendulával ízesített méz.
Főbb hatásai: nyugtató, feszültségoldó, relaxáló hatású – csökkenti a depressziót, szorongást – erősíti az idegrendszert – megszünteti és megelőzi a migrént – elősegíti a könnyebb elalvást és megszünteti az alvásgondokat – antibakteriális, fertőtlenítő – gyulladáscsökkentő.
Illóolajként történő használata: cseppentünk a párnánkra vagy párnánk mellé (gyerekeknél 1-2 csepp elegendő), illetve bedörzsöljük a halántékunkat nyugtatás, relaxálás céljából vagy migrén, alvásgondok esetén.


A mozgás – bár, a veszélyhelyzetben elrendelt kijárási korlátozás idején erre külön szabályok vonatkoznak – elengedhetetlen. Szerencsére a gyerekeket erre nem kell különösebben biztatni, ugyanakkor figyeljünk oda a mozgás és a pihenés arányára!

A nehezebb időszak ellenére, a jókedv, a derű se hiányozzon az életünkből! Jó egészséget kíván: Mádai Andrea reflexológus, természetgyógyász


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online