Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Műemléki védelem alá vonnák a gödöllői uszoda területén található barokk pincét

2020-03-27 10:52:24

A gödöllői önkormányzat tagjai március 12-i tanácskozásukon olyan határozatot fogadtak el, miszerint: az Ady Endre sétány 9. szám alatti állami tulajdonú ingatlanon található, az egykori Grassalkovich-uradalom kertészetének barokk pincéjét, annak építészeti, helytörténeti jelentősége miatt megtartandó emléknek tartja, ezért felhatalmazza a polgármestert, hogy műemléki védelem alá vonásának eljárását újra kezdeményezze, és az országos szintű védelembe helyezés eljárásának lefolytatásáig, a helyi szintű védettség elrendelésének érdekében a településképi rendelet módosításának eljárását indítsa el.

A szóban forgó, mintegy 240 négyzetméteres alapterületű épület az épülő versenyuszoda területén – a képen fehér nyíllal jelölt rész tájékán – található. Az uszodaépület és a kiszolgáló parkolók tervezői is tekintettel voltak a barokk pincére, azt megtartandóként szerepeltetik a terveken.
Érdekessége, hogy egészen 2013-ig az eredeti funkcióra, vagyis kertészet kiszolgálására használták. A Grassalkovich-uradalom idején a díszkert melegháza volt, később, az egyetemi tankertészet idején zöldség- és terménytárolásra használták. Építésének idejét tekintve – a városi múzeum adatszolgáltatását alapul véve – biztosra vehető, hogy 1771-ben már állt. Valószínűsíthető, hogy I. Grassalkovich Antal építtette.


Javasolt az eredeti nyílásrendszer visszaállítása, a hiányzó kőkeretek pótlása, a belső téglafalak és boltozatok megtisztítása és helyreállítása. Funkcióját tekintve érdemes lenne a sportlétesítmény rekreációs funkcióihoz kapcsolni. Történeti források utalnak a pinceépület közelében található fedett helyen felállított tömör sóoszlopra. Ideális lenne – például –terápiás célú sószobát, „sótermet” létesíteni az egymás után sorolódó, boltmezőkkel tagolt lineárisan húzódó, egy légterű építményben – olvasható a Mészáros Judit főépítész által jegyzett értékleltárban.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online