Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A melanoma kedvenceink életét is megrövidítheti, figyelj hát a jelekre!

2020-02-15 18:01:50

A melanoma, azaz, a bőrrák legismertebb fajtája nem csak az emberek között szedi áldozatait. Egyre több olyan esettel találkozhatnak a gazdik és állatorvosaik, hogy a kutyus melanomában szenved. Védekezni ellene csakis úgy lehetséges, ha szemfülesek maradunk és időben felismerjük a betegség tüneteit, azonban ehhez tudni kell, hogy mik is azok az árulkodó jelek, amik alapján egyszerűen és gyorsan diagnosztizálható a betegség.

A betegség azonnali felismerést és kezelést igényel annak érdekében, hogy sikeresen kezelhető legyen, és hogy kisállatunk életét ezáltal meghosszabbítsuk. A rák ezen fajtája nem minden esetben rosszindulatú, azonban érdemes mielőbb kivizsgáltatni, mert a rosszindulatú fajtája könnyen áttétet képezhet a tüdőbe és a nyirokcsomókba egyaránt.

Jó vagy rosszindulatú a daganat?
A melanoma, ahogyan azt az előzőekben is említettük, lehet jó- és rosszindulatú egyaránt. Az előbbi általában csoportosan megjelenő, kicsi, kerek és erősen pigmentált bőrkinövésnek tűnik, és legtöbbször a kutya fején, lábujjain és hátán lelhető fel. Az utóbbi sötét pigmentfoltok formájában jelenik meg, amely hasonlíthat az anyajegyhez, azonban csomó formájában kitapintható. Mindemellett áttétképződés esetében a nyirokcsomók duzzanata jelzi a daganat súlyosbodását. Különböző testtájakon súlyosabbnak számíthat, ilyen az arcon és annak részein, a szájon és a szemen, valamint a lábfejeken megjelenő bőrelváltozások.

Amennyiben szeretnél többet megtudni a kedvencedet fenyegető veszélyekről és betegségekről, valamint szeretnéd megismerni az árulkodó jeleket, hogy időben felismerd a betegségeket, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin weboldalát. Az oldalon számos érdekes és hasznos cikk közül válogathatsz nap mint nap.


Mit kell tennem, ha melanoma gyanúja áll fenn?

Elsősorban mihamarabb fel kell keresned állatorvosodat és megosztani aggályaidat. Mintavételt és szövettani elemzést követően tud csak pontos diagnózist felállítani kedvenced állapotáról. A minta alapján képes lesz megállapítani a daganat mibenlétét, azaz, hogy jó- vagy rosszindulatú-e, hogy mekkora a daganat terjedésének mértéke, valamint jelentkeztek-e már áttétek.

Kezelés alkalmával mielőbb el kell távolítani a daganatot, majd figyelni az áttétképződést. Amennyiben az állatorvos beavatkozása sikeres volt és a daganatot eltávolította, szükséges további vizsgálatokon való részvétel az előzőekben említett környező szövetek vizsgálata érdekében. Amennyiben beigazolódik az áttétek kialakulásának gyanúja, szükséges a kemoterápia megkezdése, azonban ekkor a gyógyulás esélye sajnálatos módon elég ritka. Így összességében elmondhatjuk, hogy a kulcs a korai felismerés és gyors kezeltetés.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online