Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Intézkedési javaslatok az iskolai agresszió visszaszorítására

2020-02-05 16:48:49

Nem titok, és sajnos, a híradásokban is egyre többet hallunk arról, hogy növekszik az erőszakos magatartások száma az iskolákban, különösen az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban. A tanárok az előző éveknél agresszívabb tanulói viselkedésről számolnak be, ami a többi diákra és magára a tanárra is irányulhat, mind verbálisan, mind non-verbálisan, azaz, tettlegességig fajulva. A pedagógusok tehetetlennek érzik magukat, féltik a saját és a többi diák testi épségét – olvasható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának közleményében.

A pedagógusok a büntetőjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Az ellenük elkövetett fizikai, vagy bármilyen más erőszak büntetési tétele megegyezik a hivatalos személy (például: rendőr) elleni bűncselekmények büntetési tételével.
Az iskolai agresszió problémakörét szoros összefogással lehet csak kezelni, amibe bele kell vonni a szülőt, a pedagógust, a gyermeket és – szükség esetén – szakembert is.

Javaslat az iskolának:
• Az iskola vezetésének világos szabályokat kell megfogalmaznia a házirendben. Írásba kell foglalni, hogy az egyes szabályok megsértése milyen felelősségre vonással jár az iskola részéről.
• A diákokkal meg kell ismertetni a házirendet! Meg kell győződni arról, hogy a tanuló megértette és elfogadja azt, és az év folyamán többször fel kell eleveníteni annak tartalmát!
• A leírt szabályokat és szankciókat következetesen be kell tartatni!
• Javasolt az illetékes rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembereivel történő kapcsolatfelvétel, akik a megelőzés lehetőségeit illetően felvilágosítással tudnak szolgálni. A Gödöllői Rendőrkapitányság a (06-28) 524-600-as telefonszámon, valamint emailben a godollork@pest.police.hu címen érhető el. További, ingyenesen tárcsázható segélyhívó számok: 104, 105, 107, illetve 112.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online