Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Okos zebra és „oválisforgalom” a gödöllői közlekedés szolgálatában

2019-09-11 17:53:41

Néhány nap különbséggel két, az illetékesek reménye szerint a gödöllői közlekedés biztonságának javítása érdekében elvégzett közlekedési beruházás is megvalósult a település frekventált pontjain. A Szőlő utcában, a Szent János utca és a Röges utca találkozásánál sajátos, ovális alakú „körforgalom” létesült (képen), a Petőfi téren, a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca becsatlakozásánál pedig okos zebrát építettek (a képen piros keretben a fényt adó LED-ek).


Ez utóbbi fejlesztésről tudni érdemes, hogy a mintegy 2 millió forintos projektet fele részben a Generali Biztonságért Alapítvány finanszírozta. A rendszer működésének lényege, hogy az út két szélén - megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopokat helyeznek ki, és az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Amikor az érzékelők bekapcsolnak, egy vezérlő egységen keresztül jelzést adnak az útburkolatba helyezett aktív LED lámpáknak, ezzel megállásra figyelmeztetve a gépjárművezetőket. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogosátkelés történik és meg kell állniuk
A kezdeményezés feltételrendszere szerint a költségek rá eső részét az alapítvány közvetlenül a kivitelezőnek utalja. Ezen felül a pályázónak hozzá kell járulnia a támogatói tábla kihelyezéséhez a megvalósult beruházás helyszínén, és vállalnia kell az okos zebra fenntartási költségeit.

Az alábbi videón megtekinthető, hogy miként működik a gyakorlatban az okos zebra.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online