Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Segítsük a hemofiliásokat!

2019-08-14 11:47:56

Magyarországon évente 4-5 ezer gyerek születik kóros genetikai hibával. Vannak, akik meg sem érik a felnőtt kort, de sokan állandó orvosi segítség mellett felnőnek, dolgoznak, családot alapítanak és a terhes örökséget továbbadják utódaiknak is. Mi, hemofiliás betegek ebbe a csoportba tartozunk, de eldöntöttük, hogy változtatunk ezen, mert nem szeretnénk szenvedni látni unokáinkat – tudatta hírportálunkkal Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének Gödöllőn élő elnöke.

- Azt szeretnénk, ha a lányainknak csak egészséges gyermekeik születnének. És ehhez hívjuk segítségül az orvostudományt: a lombikbébi programot (IVF) és a preimplantációs genetikai diagnosztikát (PGD). Magyarországon 2012 óta elérhető ez az egészségügyi szolgáltatás a genetikai terhet hordozó szülők számára, de egyelőre csak teljesen önköltségesen. Háromezer hemofiliás él ma Magyarországon, de közülük csak 6 család tudta 2012 óta kifizetni az IVF plusz a PGD milliós költségét – hangsúlyozta Csuja László.

Az elnök hozzátette: az Egyesült Királyságban, Finnországban, Svédországban, Dániában, Belgiumban, Franciaországban, Észtországban, Olaszországban, Szlovéniában, Cipruson, Törökországban a PGD + IVF eljárás a genetikai terhet hordozó szülőpárok számára ingyenes.
Érthetetlen számunkra, hogy Magyarországon miért nem vállalja az állam az IVF + PGD költségét, hiszen az egészségügyi költségvetés számára minden eredményes IVF + PGD útján egy egészséges magyar embert nyerne. Ez egy olyan egészségügyi kiadás, amire sokkal inkább a jövő nemzedék egészségébe történő beruházásként kellene tekinteni. Ráadásul, rövid távon is megtérülő beruházás, hiszen egy hemofiliás beteg éves ellátási költsége átlagosan 10 millió forint, és jelenleg a hemofiliások közel annyi ideig élnek, mint az átlag népesség.

Az angol nemzeti nyilvántartás szerint a világ egészségügyi szakemberei több mint 800 betegségtípust diagnosztizáltak, ahol az örökletes genetikai hiba hasonló problémát jelent, és ez a szám a tapasztalatok gyűjtése arányában csak nőni fog. Ezen betegségek bármelyike előfordulhat Magyarországon is. Tehát, a hemofiliások küzdelme és sikere a termékeny korosztályú 4,5 millió ember életét segíti.

Egyesületünket 1998-ban jegyezte be a bíróság. Célja az örökletes vérzékeny betegek – hemofiliások – érdekképviselete. Ezt ismeretterjesztéssel, közösségépítéssel, szociális segítség nyújtásával és aktív érdekképviseleti munkával valósítjuk meg.
Hét évvel ezelőtt célul tűztük ki, hogy a hemofiliás betegek és családtagjaik a betegséggel kapcsolatos családgenetikai ismeretek megkapják. 2013-ban tudtuk meg, hogy 2012 óta azoknak a hemophilia gént hordozó szülőnek, akiknek van erre néhány millió forintja, 100% biztonsággal orvosi segítséggel a géndiagnosztikával (PGD) megtámogatott lombik bébi módszerrel (IVF) egészséges babája lehet. Mai napig hat hemofiliás gént hordozó anya vállalta ezt a költséget és a módszert, és 5 egészséges baba született.

A PGD + IVF módszerrel jelenleg évente 50-70 baba születik Magyarországon, de becslésem szerint 5-700 anya vállalná ezt a procedúrát, ha ingyenes lenne azok számára, akik súlyos genetikai rendellenességek hordozói és nagy valószínűséggel beteg gyereket hoznának világra. Két betegcsoportot emelek ki, a cisztás fibrózisos betegeket és a hemofiliásokat. Mindkét betegség egész életre szól, gyógyszer és orvosi ellátás nélkül gyerekkori halálozást okoz.

Mitől aktuális a téma?
Az Orvosi Szakmai Kollégium megalkotta a PGD (Preimplantációs Genetikai Diagnosztika) irányelvet, majd a betegszervezetekkel és a minisztériummal 2018 decemberében végleges egyezségre jutott. A minisztérium azóta nem hirdette ki az irányelvet és meg sem indokolta, hogy miért nem hirdeti ki.

Célunk, hogy az IVF és PGD eljárás együttesen ingyenes lenne a szülőpárok számára. Miért? Mert ezek a betegségek kivétel nélkül nagyon magas költségű betegségek és elsődleges egészségbiztosítói érdek, hogy minél több szülőpár vegye igénybe és szüljön egészséges gyereket. De népegészségügyi érdek is csökkenteni az örökletes betegségek gyakoriságát, hiszen ezekben a betegségekben szenvedő emberek a család segítségére és a szociális és egészségügyi hálózat segítségére élethossziglan rászorulnak. Tehát ez egészségpolitikai cél, akár liberális, akár konzervatív, akár szocialista politikus számára.

Hisszük, hogy a humanitásnak és szolidaritásnak nemcsak a beteg emberrel szemben kell megnyilvánulnia, hanem a génhibát hordozó, de nem beteg szülők irányában is. Össze kell kapcsolni azt az igényt, hogy a génhibát hordozó szülők egészséges gyerekeket szeretnének a társadalomnak azzal az igényével, hogy minél több egészséges magyar ember szülessen – zárta gondolatait Csuja László.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online