Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az éjszakai túrák leghasznosabb kelléke

2019-07-24 09:01:26

Lassan kezdenek rövidülni a nappalok, bár, még így is rendkívül sokáig van világos. Mégis, ideje elgondolkodni, hogy az éjszakai túrázások közben mi a legjobb társ számunkra.

Kötelező tartozék
A túrázáshoz, csakúgy, mint sok más sporthoz, vannak olyan elengedhetetlen dolgok, amik nélkül nem az igazi, sőt, akár veszélyessé is válhat. A túrázás esetén ez természetesen a megfelelő fényforrások használata. Hiszen hiába vágunk neki az útnak a legjobb felszerelésben, ha nem látjuk, hogy hova lépünk. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minden esetben vigyünk magunkkal egy megbízható lámpát, néhány hozzá tartozó csere energiaforrást és nem utolsó sorban tartalék fényforrást. Nem egyszer hallhattunk már olyan esetről, amikor fény híján segítségért kellett folyamodnia még egy tapasztalt túrázónak is.

Itt kifejezetten igaz, hogy a méret a lényeg. Minél nagyobb a fényerő, amit kibocsát magából a lámpánk, annál jobb. Éppen ezért figyeljünk arra, hogy lehetőleg minél nagyobb lumennel bíró lámpát válasszunk. Úgy tehetünk szert a legjobb lámpára, ha nem csak magunk hasonlítjuk össze az általunk választott lámpákat, hanem igenis kikérjük szakemberek véleményét. A legtöbb esetben ehhez fel kell keresnünk egy szakboltot, de például a Zseblampa.com oldal csapatával is felvehetjük a kapcsolatot emailben, telefonon, vagy közösségi oldalaikon keresztül, ahol akár személyre szabott tanácsot is kaphatunk.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy lehetőség szerint ne külföldi oldalakról válogassunk, mivel abban az esetben a reklamáció és a szerviz is meglehetősen körülményes és hosszadalmas.

Ha egy lámpánál a lux jelölést látjuk, az is a kibocsátott fényre utal, csak más szemszögből. Ezt hivatalosan úgy szokták megfogalmazni, hogy egy lux az azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal. Magyarul: egy lux az a megvilágítás, vagyis fény, amit egy lumen fényáram segítségével, egy adott négyzetméteren hoz létre a világítótest.


Fókuszálható fejlámpa

A fókusz változtatása során megkülönböztetünk fókuszált és széles fénycsóvát. A széles fókusz esetében mindent megvilágít a környezetében, ami beleesik. Ezzel szemben a fókuszált fény az pontosan oda világít, ahova a fejünket fordítjuk. Éppen ezért érdemes olyan fejlámpát választani, ami mindkét fókuszt egyesíti magában, és mi dönthetjük el, hogy melyik funkciót szeretnénk használni. Azt azért fontos, hogy tudjuk, hogy a fókuszált fény lényegesen többet fogyaszt, mint a széles fókusz, így hamarabb lemerülnek az elemek.
Ebben az esetben mindenképp tartsunk magunknál tartalék fényforrást.

Fontos azt is megemlítenünk, hogy ha minőségi fejlámpát szeretnénk, akkor minden esetben szaküzletből vagy szakirányú webáruházból rendeljünk, hiszen a külföldi oldalak esetében könnyen kifoghatunk olyat, amilyet nem szeretnénk.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online