Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan használjuk helyesen a spaletta szavunkat?

2019-06-18 17:41:28

A spalettát, mint sötétítő eszközt nagyon gyakran használják az emberek még a zsalugáter szinonimájaként. Mi a különbség és mi az azonosság a két eszköz között?

Mi a zsalugáter és hol jellemző a használata?
Jártak-e már Olaszországban, közel a tengerparthoz? Ismerik-e az ablakok oldalára sarokvasakkal felszerelt szerkezetet, amit behajtás után még szabályozni lehet, hogy mennyi levegő jöjjön be? Ez a szerkezet a zsalugáter, aminek a funkciója alapvetően az, hogy szabályozza a belső tér hőmérsékletét. Ugyanúgy fából készül, mint a spaletta, a ház homlokzatán, az ablakok mentén helyezkedik el.

Nyaralások alkalmával láthattunk mindenféle színben, könnyedén kezelhető a felülete. Nyári forróság idején ráhúzzák a nyitott ablakra, de a lamellák szabályozása miatt lehetőség van arra, hogy a kellemes nyári szelet beengedje, így természetes módon hűti a légteret. Védelmi funkciót is ellát. Azon felül, hogy nem lehet belesni az otthonokba, még a természeti csapások ellen is védelmet adhat. Mire is gondolunk? A nyári heves zivatarokra, melyek alkalmával heves eső, jégeső is előfordul. A zsalugáter megakadályozza, hogy amikor nincs otthon a tulajdonos, a zárt állapotában megakadályozza a jelentős anyagi kárt, amit a jég az ablakokban, esetleg ajtókban tehet.


Mi a spaletta?

Ha az előbb Olaszország mediterrán területeit emlegettük, akkor most ugorjunk a hegyvidékekre. A spaletta nem más, mint egy deszkalap, vagy több deszkából összeillesztett faszerkezet, ami azt a célt szolgálja, hogy téli időben kint rekessze a hideget, a havat, a nagy fagyokat, megóvva ezzel az otthon melegét. Itt is előfordulhat spalettás megjelenés, de itt rögzített állapotban találjuk meg. Védelmi funkciót is ellát, mert a betörőknek gátat szab a könnyed bejutás ellen.

Megjelenésére jellemző, hogy több lap egymásra hajtogatásából áll, amit leginkább az ablak belső oldalához rögzítenek sarokvasakkal. Legfőbb különbség a spaletta és a zsalugáter között, hogy az előbbi nem légáteresztő, vagyis inkább azt a funkciót szolgálja, hogy a belső terek hőmérsékletét megtartja. Természetesen itt is van arra lehetőség, hogy a nyári heves zivatarokat távol tartsa az ablak üvegétől, de ugyanígy jó szolgálatot tehet a téli havazások idején, mikor olyan magas hó takarja el a házat, hogy az ablakra nagy nyomás nehezedik, ami egymagában nem bírná tartani magát.

Miből készül a spaletta?
A jó minőségű spalettákat borovi fenyőből készítik el. Amellett, hogy a borovi nagyon jól ellenáll a nagy nedvességnek, az időjárás viszontagságainak, még kap egy plusz alap bevonatot, amit a felszerelés előtt még kiegészíthetünk egyéb felületkezelési módszerekkel. Bizonyos időközönként érdemes ezt a kezelést megismételni, hogy a spaletta 20-30 évig is kitartson. Akár a gödöllői otthonok esetében is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online