Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hova épültek be a gödöllői közkassza százmilliói?

2019-04-27 10:23:39

Április 25-i ülésükön a gödöllői képviselőtestület tagjai döntöttek az önkormányzati gazdálkodás 2018. évi zárszámadásának elfogadásáról. A városatyák vita nélkül – 11 igen szavazattal és 2 tartózkodással – hagyták jóvá az indítványt.

A számhalmaz tanúsága szerint 2018-ban a gödöllői költségvetés 11,938 milliárd forintos (egy évvel korábban 10,601 milliárd forint) bevételre tett szert, amiből kevéssel több mint 10,362 milliárd forintot (egy évvel korábban 8,979 milliárd forint) költöttek el.
A két tétel közötti, csaknem 1,631 milliárd forintos különbséget költségvetési maradványként nevesítették, amiből 1,575 milliárd forint az önkormányzat költségvetési maradványa, a többi az intézményeké. A bő másfél milliárd forintból csaknem 740 millió forint előirányzatként már beépült a városi idei költségvetésébe, további 403 millió forint pedig az eddig még nem nevesített kötelezettségek fedezetére szolgál. Szabad maradványként közel 454 millió forintot terveznek a fejlesztési célú tartalékba helyezni.

A helyi adókból 3,3 milliárd forintos nagyságrendben tervezett bevétel (építményadó, telekadó, iparűzési adó, idegenforgalmi adó, kommunális adó) az év végére megközelítette a 3,9 milliárd forintot. Főként a helyi cégek jártak az élen a forrás növelésében, akik a reméltnél több mint 500 millió forinttal fizettek be többet a gödöllői közkasszába. A 2016 januárjában történt bevezetése óta rendszeresen komoly vita és ellenérzés tárgyát képező kommunális adóból 209 millió forint folyt be 2018-ban (egy évvel korábban 210 millió forint).

Hosszú ideig lehetne a sorok között olvasgatni a zárszámadás kiadási oldalán feltüntetett számadatok között, hogy teljes képet kapjunk arról, papíron milyen gazdálkodást folytatott az elmúlt évben a gödöllői településvezetés.
A részletekbe teljes mélységben nem mennénk bele, ám azt mindenképpen meg kell említeni, hogy – a településüzemeltetésre fordított 658,5 millió forinton, a lakó- és nem lakóépületek fejlesztésére, felújítására elköltött 711,5 millió forinton, illetőleg az út-, járda-, kerékpárút-, parkoló- és buszváró építésre felhasznált 456,6 millió forinton kívül – a lebontott Városháza helyén és környékén megvalósult főtér-bővítés és területrendezés csaknem 457 millió forintos kiadással járt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online