Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi György sem szakmailag, sem érzelmileg nem tudott azonosulni a gödöllői eü-központ Fideszes képviselők által javasolt támogatásával

2019-04-25 11:22:30

A Tormay Károly Egészségügyi Központ megfelelő finanszírozása nem tűr halasztást. Dr. Gémesi György polgármester fenntartóként az intézmény alulfinanszírozásával továbbra is veszélyezteti a gödöllőiek és a körzet ellátását. Több mint vélelmezhető, hogy ezzel saját pártpolitikai céljait szolgálja, mert hiteles tájékoztatás híján az ellátás, a szolgáltatások hiányosságaiért az elégedetlen emberek hajlamosak az állami egészségügyi rendszert hibáztatni a valódi felelős, Gémesi György polgármester helyett – mások mellett ez a gondolatsor is szerepel abban az előterjesztésben, ami a gödöllői képviselőtestület két Fidesz-KDNP-s tagja, Simon Gellért és Molnár Árpád jegyzett a városvezetés április 25-i ülésén.

Emlékezetes, hogy a kormánypárti városatyák egy hónappal korábban is szerették volna, ha indítványukról szavaz a települést irányító grémium tagsága, ám a jogszabályi (SZMSZ) lehetőségek akkor nem tették lehetővé a voksolást. Most azonban igen. A határozati javaslatok pedig az alábbiak voltak:
1. Gödöllő Város Önkormányzata a tüdőgondozó berendezés cseréjére, illetve az ellátás Tormay Károly Egészségügyi Központban való elhelyezésére 85 millió forint összeget átcsoportosít a 2019. évi városi költségvetésben szereplő polgármesteri hivatal átépítése, bővítés keret terhére.
2. Gödöllő Város Önkormányzata a Tormay Károly Egészségügyi Központban elmaradt, halasztást nem tűrő felújítások, eszközbeszerzések pótlására a 2019. évi városi költségvetésben szereplő fejlesztési tartalék, vagy a polgármesteri hivatal átépítésre, bővítésre megcímzett összeg terhére 75 millió forint összeget biztosít.

A döntések végrehajtásáért az indítványozó képviselők Gémesi György polgármestert jelölték meg felelősnek, fedezeti forrásként pedig a fejlesztési tartalék (71.322.000 forint), a polgármesteri hivatal épületének átépítése, bővítése (500.262.000 forint), illetve a forgatási célú értékpapír beváltása (2.191.560.000 forint) elnevezésű előirányzatot jelölték meg szóba jöhető lehetőségként.

Nem volt kérdés, hogy az előterjesztés tárgyalása vitává fajul. Így is lett!  Simon Gellért szóbeli kiegészítésében szorgalmazta, hogy a polgármester hozza nyilvánosságra azt a levelet, amit a szaktárca egészségügyért felelős államtitkárától kapott. Ezen felül nyomatékosította, a javaslat legfőbb célja, hogy a gödöllőiek is kapják meg azt a színvonalú egészségügyi ellátást, amit megérdemelnek, és ne a városháza bontása, a főtéri játszótér-építés, valamint az hivatali épület bővítése, átépítése élvezzen prioritást.

Kovács Barnabás (MSZP) azt kérte, tisztázódjon, ki a fenntartója az intézménynek, és amennyiben az önkormányzat, akkor csak a gödöllőire hárul-e az ebből eredő feladatok finanszírozása. Gémesi György megkísérelte levezetni a jogi helyzetet. A polgármester elmondta, hogy a törvényben az alapellátás biztosítása (háziorvosok, fogorvosok, védőnők, ügyelet) az egyértelmű önkormányzati feladat, majd elismerte, hogy mivel a gödöllői városvezetés, amikor erre elehetősége lett volna, nem adta át az államnak a járóbeteg-ellátással kapcsolatos fenntartói jogosítványokat, államtól átvállalt feladatként azok itt maradtak. Hozzátette: az ellátás nincs veszélyben Gödöllőn.

Ezt követően Pelyhe József alpolgármester is bekapcsolódott a szócsatába. Több kérdést is feltett. Például: hol vannak a háttéranyagok, számítások? Mi alapján lehetne meglapozott döntést hozni? Mi a műszaki tartalma a javasolt összegeknek?
Simon Gellért elsőre tömören annyit közölt, hogy azért ennyi, mert ennyi, majd azt mondta, hogy olyan kérdések ezek, amik az utóbbi években rendre felmerültek, de konkrét választ még a szakma képviselő sem tudtak rá adni.
- Ez akarat kérdése! – fogalmazott a Fidesz-KDNP-s képviselő. – Szakmai mázzal leöntött maszatolás folyik, ami arról szól, hogy a lokálpatrióta klubos képviselők nem akarnak pénzt adni erre a célra. Inkább a műszerekhez való érzelmi kötődésre hivatkoznak, és úgy tesznek, mintha nem ismernék a problémákat.

Gémesi György megerősítette, hogy számítások nélkül nem lehet semmire pénzt adni, és azt is jelezte, egy képviselőnek nem célszerű átvenni az igazgatói szerepkört. Egyébként meg – tette hozzá a város első embere – az idei évre elfogadott költségvetési rendelet módosításában mindent egybevetve 110 millió forint áll rendelkezésre az egészségügyi központ fejlesztésére (tüdőgondozó áttelepítése, számítástechnikai fejlesztés, épület átalakítása), ezáltal a képviselői indítvány okafogyottá vált. Kijelentette: sem szakmailag, sem érzelmileg nem tudja támogatni.

Nem maradt más hátra, mint a szavazás. Ennek eredményeként az önálló képviselői indítványban megfogalmazottakat 3 igen, 7 nem vokssal és 3 tartózkodással a gödöllői képviselőtestület többsége elutasította. Hogy az okafogyottság miatt, vagy azért, mert a lokálpatrióta klubos városatyák nem akartak egy „ellenzéki” javaslattal azonosulni? Ki tudja…?


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online