Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Indulhat a Gémesi-éra szemétszállítási rendszere működésének átvilágítása

2019-04-18 14:40:56

Összesen 91 település vezetője vett részt a gödöllői székhelyű Észak-Kelet Pest és Nyugat-Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás április 17-i, határozatképes taggyűlésén. Döntéseikkel a települések vezetői a törvényesség és a jogszerű működés feltételeit megteremtették, rendezték a pénzügyi és gazdasági működés alapjait, és a személyi változásokról is szavaztak – derül ki a szervezet által szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből.

A társulás tagsága – a minősített többség szabályainak megfelelően – a Zöld Híd B.I.G.G. Kft. ügyvezető igazgatónak nevezte ki Hajnal Zsolt Andrást. Az elmúlt hónapokban megbízott direktorként tevékenykedett szakember korábban több fővárosi nagyberuházásban, köztisztasági rendszerek üzemeltetésében, hulladékhasznosító mű létrehozásában is részt vett vezetőként. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-nél szakmai vezetőként és vezérigazgató-helyettesként is dolgozott. A társulás alelnökének Medvácz Lajost, mint a legnagyobb lélekszámú Nógrád megyei település, Balassagyarmat polgármesterét választották.

Bag kiválási szándékáról nyilatkozott az ülésen, amit a tagok elfogadtak, így a település december 31-ig gyakorolhatja jogait a társulásban. A korábbi elnök, Gémesi György kifogásolta a 2018-as és a 2019-es költségvetéssel kapcsolatos beszámolót. A gödöllői polgármester szerint elnöksége idején nem kapta meg azt a támogatást, ami szükséges lett volna a Zöld Híd hulladékgazdálkodási rendszerének megfelelő finanszírozásához.

A 116 települést (113 önkormányzatot) ellátó társulás elnöke, Fördős Attila elmondta: a korábbi elnök egy teljes körű gazdasági évet hasonlított össze egy háromnegyed évi következő évvel. A finanszírozás különbsége döntően ebből adódott.
- Az adatszolgáltatás elégtelen volt. A rendszer nem ismerte az önköltségi számítást és a kontrollingot. Ezeknek a hiányosságoknak volt köszönhető, hogy az NHKV 881 millió forint túlfinanszírozást mutatott ki a szolgáltatást végző társulás cégénél. Később fény derült arra, hogy az adatszolgáltatás nem bizonyult teljeskörűnek a Zöld Híd B.I.G.G. Kft. részéről. A tevékenység költségeinek nem a valós értékeit juttatták el a felügyeleti szerv felé, ez súlyos szakmai hiba – mondta Fördős Attila.
A váci polgármester hozzátette: a következő társulási ülés témája lesz a rövid-, közép és hosszútávú tervek megbeszélése is. A cél az, hogy a megtakarítási lehetőségek feltárása után a minőségi szolgáltatás a társulás cégének irányításával mielőbb helyreálljon.

Gémesi György kifogásokat fogalmazott meg és majdnem minden határozati javaslatot elutasított

A társulási tanács ülésén részt vett a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője, Vécsey László is, aki érdeklődésünkre a következőt nyilatkozta:
- A tanácskozáson meghozott határozatokkal helyreállt a Zöld Híd rendszerének működőképessége. Az új menedzsment megkapta a felhatalmazást a korábbi működés teljeskörű átvilágításához és a további működés biztonságának megalapozásához. A következő lépés a megfelelőségi tanúsítvány visszaszerzése lesz. Annak birtokában meg lehet szüntetni a szükségellátást, levonulhat a katasztrófavédelem és a megújult Zöld Híd önállóan működhet tovább.
Gémesi György csaknem minden határozati javaslatot elutasított. Negatív hozzáállásával azonban teljesen elszigetelődött, a polgármesterek nem voltak partnerei a munka akadályozásában – fogalmazott Vécsey László.

Kapcsolódó cikk: Rendkívüli ülésen döntöttek Gémesi György delegálásáról


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online