Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bajnok Gödöllőmre költötte át Petőfi verssorát Gémesi

2019-03-15 11:35:11

Miután tavaly augusztus 20-án a időközben elhunyt dr. Stella Leontin kanonok, majd október 23-án Pelyhe József alpolgármester szólt az egybegyűltekhez, egy év elteltével ismét március 15-e volt az a nemzeti ünnep, amikor Gémesi György polgármester intézett beszédet az érdeklődőkhöz a település „városházatlanított” főterén kialakított szabadtéri színpadról, ahol a fel-feltámadó szél díszletelemeket döntögetett.

Emlékezetes: két éve ezen a napon jelentette be Gémesi György az elnökletével működő Új Kezdet nevű párt zászlóbontását, amelynek – az LMP-vel állított közös listának köszönhetően – lett parlamenti képviselője tavaly, ám azóta csend honol a szervezet körül. Egy esztendeje pedig arra hívta fel a figyelmet Gödöllő első embere, hogy a magyarságot nem megosztani kell, hanem egyben tartani.

Hogy idén, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 171. évfordulóján mit üzent a város „népének” Gémesi, az az Ella Attila által dirigált gödöllői fúvósok térzenéjét és a himnusz elhangzását követően, a Garabonciás Színtársulat vezetője, Mészáros Beáta által szerkesztett és rendezett, Köztük élek! című ünnepi műsor előtt derült ki.
A település első embere történelmi áttekintéssel nyitotta beszédét, hogy a hazaszeretet méltatása után, a helyi hazaszeretet fontosságának hangoztatásán át, eljusson a közösségépítésben rejlő hangzatos mondatokig.


Gémesi szerint az önzetlenségben is megmutatkozó hazaszeretet érzése csak a nagy nemzeti hanyatlás korszakában gyengül el, amikor előtérbe kerül a magánérdek kielégítésének hajhászása. A polgármester utalt arra is, ha egyesek nem a hatalom nézete szerint gondolkodnak, könnyen rájuk mondják: ők a haza ellenségei. Erről azonban – tette hozzá Gémesi – a jövő generációi mondnak ítéletet, akik másként is vélekedhetnek, mint ahogy azt a nagy politikacsinálók leírták és gondolták.
- Én azok közé tartozom, akik hisznek a cselekvő hazaszeretetben és mindig keresik ennek a cselekvésnek a lehetőségét. Mert ezernyi lehetősége van a cselekedetnek. Gödöllőn is – tért át a helyi hazaszeretet és a különbségek helyett a hasonlóságokat kereső közösségformálás hangoztatására a polgármester. Gémesi szólt azokhoz is, akik valamiért nem kívánnak bekapcsolódni a közösségépítésbe, mint mondta: a kákán is csomót keresve, távol tartják magukat, de ez legyen az ő dolguk.

A közösségépítés újabb kis köveként Gémesi György örömmel jelentette be, hogy az elkövetkező öt esztendőben 1000 darab fa ültetését határozták el, ezzel is demonstrálva azt, hogy a jövőről gondolkodnak. A fákat a generációk együtt ültetik majd el, tette hozzá a polgármester, aki Petőfi Sándor: Magyar vagyok című versének egy sorát bajnok nemzetemről bajnok Gödöllőmre változtatta, hogy még inkább hasson az érzelmekre.

Az idei, március 15-i szabadtéri megemlékezés – a hagyományoknak megfelelően – a Petőfi téri szobornál megrendezett koszorúzással és a Tarsolyos Lovas Egylet szervezésében lezajlott látványos lovas- és fogatfelvonulással zárult Gödöllőn.

Az ünnepi program részeként a késő délutáni órákban, a Művészetek Háza Gödöllő épületének színháztermében átadták a Gödöllő Városért díjat, amit idén Kiss Jánosnénak, Kája Sándornak és a Gödöllői Egyesített Szociális Intézmény szakmai közösségének ítéltek oda a képviselőtestület tagjai.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online