Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Azon dolgoznak, hogy a gödöllőiek betekinthessenek a kulisszák mögé

2018-08-11 16:56:58

Augusztus elején Vörös István, a gödöllői székhelyű Szót Kérünk a Közjóért Egyesület elnöke nyílt levelet fogalmazott meg. Írását Gémesi György polgármesternek címezte. A kezdeményezés céljának pontosabb megértése miatt kérdésekkel fordultunk Vörös Istvánhoz, akitől az alábbi válaszokat kaptuk:

- Ha eddig nem érkezett válasz a közérdekű adatigénylésekre, miért bízik abban, hogy most megtörik a jég, és kiadják Önöknek a kért adatokat?
- A másfél-két éve az illetékesekhez eljuttatott és különböző fórumokon már nyilvánosságra hozott kérdéseinkre eddig valóban nem kaptunk választ. Mivel a városvezetés – élén a polgármesterrel – nyilvánvalóan mára több téma kapcsán is átlépte az emberek ingerküszöbét, bízva a még nagyobb nyilvánosság erejében, úgy döntöttünk, ismételten emlékeztetjük az illetékeseket arra, hogy bizony mulasztásos törvénysértésbe estek. Meggyőződésünk, hogy az adatok akkor is közérdekűek, ha azok esetleg rontják a „jó” hírüket!
Emlékezzünk egy kicsit: Alig két éve nagy felháborodás kísérte a Városháza bontása körül kialakult helyzetet, miután létrejött a városháza nélküli város. Mára azt gondolják, hogy a Főtér-program befejezése, az átadási ceremónia mögé bújva, minden korábbi történés a feledés homályába merül. Próbálják elterelni a figyelmet, leplezni a problémás ügyeket és helyzeteket.

- A nyílt levélben az áprilisi választással összefüggő adatokra is kíváncsiak. Ez mennyiben gödöllői ügy?
- Annyiban mindenképp, hogy a polgármesteri tevékenység hatékonyságát veszélyeztetheti, ha nem csak a választók bizalmából elnyert tisztségére fókuszál, netán kiadásokat fedez a gödöllőiek által befizetett adóforintokból.  Tudomásom szerint a választási kampányban való részvételével összefüggő költségekkel történő elszámolási kötelezettségének nem tett eleget, bizonyítékait nem hozza nyilvánosságra, és ez erősíti azt a gyanút, hogy közpénzeket használt fel magánjellegű politikai célra.

- Mivel nagyobb az esélye, hogy nem jutnak információhoz, elképzelhető, hogy bírósághoz fordulnak?
-  Mint a helyzet ismerője, figyelemmel kísérője, nagy szánalommal látom, ahogy saját érdekeik szem előtt tartásával megvezetik a lakosságot, teátrális és látszólagos tevékenységükkel próbálják a valós tényekről elterelni a figyelmet, áldozzák fel a város érdekeit párt- és személyes célok elérése érdekében. A személyes ambíciók előtérbe helyezésével nem korrekt dolog politizálni, főleg nem a közpénzek felett dönteni.
És, hogy a kérdésre is válaszoljak: hasonlóan a korábbiakhoz, őszinte, bátor kiállással, következetes, kitartó munkával tevékenykedünk, hiszen erre van szükség. Nem adjuk fel, és ha nem kapunk kielégítő, őszinte információkat – amiket a lakossággal meg fogunk osztani –, jogi úton teszünk kísérletet, hogy érvényt szerezzünk kérdésünk megválaszolásának.
Egyesületünk bízik a nyilvánosság erejében! Bízunk abban is, hogy végre a lakosság jogosan „betekinthet” a kulisszák mögé anélkül, hogy a közérdekű adatok közzétételére jogi úton köteleznék a város vezetését.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online