Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Retró riportereket díjaztak a gödöllői kastélyban

2018-03-06 11:38:33

Tavaly ősszel „Bye-bye Szása!” és „Kérdezd a nagyit!” címmel különleges pályázatot írt ki a Gödöllői Királyi Kastély 14-18 és 8-13 éves diákok részére. A két korosztály más-más megfogalmazásban, de lényegében ugyanazt a feladatot kapta: olyan riportalanyok emlékeit kellett megörökíteniük írott vagy videós interjú formájában, akinek személyes emlékei vannak a II. világháború után a kastélyban működő szociális otthonról és szovjet laktanyáról.

A beérkezett pályázatokat Lakatos Györgyné, az Erkel Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, Fülöp Attiláné, a Gödöllői Városi Könyvtár igazgatója és Kerényiné Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója bírálták el. A díjátadót március 3-án, a kastély barokk színházában rendezték meg. Dr. Ujváry Tamás ügyvezető igazgató köszöntőjében elmondta, hogy ezzel a pályázattal vette kezdetét az a munka, ami az ősszel nyíló időszaki kiállítást készíti elő, s amit diákok bevonásával terveznek megvalósítani.

A díjkiosztón 3. díjat, egy okosórát kapott Mácsár Máté, aki remek videós interjút készített Németh Mihálynéval, a kastély Rudolf-szárnyában elhelyezett gödöllői szociális otthon főnővérével.
Rajzokkal és fotókkal illusztrált pályázatával 2. díjat, egy e-könyvolvasót nyert Patruna Sophie, akinek nagymamája, Gloserné Szabó Györgyi az 50-es években sokat járt be a kastélyba, az egyik szolgálati lakásban élő barátnőjéhez, akivel pincétől a padlásig bebarangolták az épületet.
Első díjként, egy táblagépet kapott Kőrösi Kinga, aki több interjúalany emlékeit is feldolgozta: Kovács Jánosnéét, aki diákmunkásként dolgozott a hetvenes években a szociális otthonban, Katona Ildikóét, aki 1981-85 között a 7-es szárny egyik szolgálati lakásában lakott, és Lakatos Imréét, aki azon kevesek közé tartozik, akik civilként belülről láthatták az itt működő szovjet laktanyát. Kinga felkészítő tanára Szlávik Jánosné volt.
A pályázaton három különdíjjal, egy-egy sportkamerával jutalmazták Derenkó Noémi, Szabó Márton és Radimszky Balázs munkáit.


Az őszre tervezett izgalmas kiállítás kapcsán Faludi Ildikó muzeológus elmondta, hogy továbbra is várják azokat a személyeket, akik szívesen mesélnének a kastély rendszerváltás előtti évtizedeiről, vagy akik a kiállításhoz fotókat, esetleg szovjet kantinban vásárolt műszaki cikkeket, háztartási eszközöket vagy bármilyen más tárgyi emléket kölcsönöznének. Várják továbbá azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik közösségi szolgálatként részt vennének a kiállítás kutató, tervező, kommunikációs és kivitelezési munkálataiban. Jelentkezni ezen az email-címen lehet. Forrás: kastély közösségi oldala, fotó Tóth Péter


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online