Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Természetgyógyászati javaslatok télre

2018-02-04 15:34:32

A téli időszak különösen kedvez a kórokozók elszaporodásának. A következő immunstimulánsok segítségünkre lehetnek fertőzések megelőzésében és kezelésében. A természetes antibiotikumokról szól Mádai Andrea reflexológus-természetgyógyász a Gödöllői Hírek online olvasóinak.

Fokhagyma  
Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől, távol tartja a kórokozókat. Izzasztó és lázcsillapító hatású. Hurutok esetén ajánlott a fogyasztása, mert oldja a nyákot. Továbbá, érrendszeri és ízületi problémák megelőzésére és kezelésére egyaránt javasolt.

Fahéj
Antibiotikus, vírus- és gomba ellenes hatású. Köhögés és rekedtség esetén gargarizálásra használhatjuk. Gyomor és bélfertőtlenítő, megszüntetni a puffadást, de még hányás és hasmenés esetén is alkalmazható. Magas vérnyomás és vércukorszint rendezhető vele. Zsírégetésre és reumatikus problémákra is előszeretettel használják. Migrén esetén az olaját célszerű a halántéktájára bedörzsölni.
Fontos!
Gyomor- és bélfekélyes betegek ne használják! Nagy mennyiségben ártalmas irritáló hatása miatt. Allergizálhat.

Szegfűszeg
Fertőtlenítő hatású. Az ajurvédikus orvoslás szerint megfázás megelőzésre és kezelésére ideális. Egy-két szegfűszeget érdemes elrágni torokfertőtlenítés céljából. Alkalmas továbbá fogfájás csillapítására, míg eljutunk a fogorvoshoz; ráadásul, a fogászatban is előszeretettel alkalmazzák. Férgesség és bélrendszeri megbetegedések is kezelhetők vele.
Túladagolva mérgező és nyálkahártya irritáló!

Gyömbér
A fahéjhoz hasonlóan, melegítő hatású, baktérium-, vírus- és gomba ellenes. Erősítésre, immunrendszer stimulálásra alkalmas. Megelőzi és gyógyítja a náthát, influenzát, ráadásul, izzasztó és méregtelenítő. Serkenti a vérkeringést, feloldja a nyálkát. Csillapítja a köhögést, hörgők gyulladásánál is használhatjuk.
Csökkenti a gyulladást és fájdalmakat akár ízületi problémák esetén is.  Rosszullétek esetén is alkalmazható, de más emésztőszervi problémákra is javasolt, például: vastagbél hurut, felfúvódás.
Várandósság alatt nem használható, csak annak a kezdetén a hányinger és hányás megakadályozására! Vesebetegek kerüljék!


Fontos betartani

Várandósság alatt különös körültekintéssel kell eljárni, a fenti természetes szerek jó része nem használható! Kisgyermekeknél az allergiára és az adagolásra kell odafigyelni!

Alkalmazási területek
• Tea formájában fogyasztva – gyömbértea, jógi tea – gyömbér, fahéj, szegfűszeg, bors teaként leforrázva és forrón fogyasztva kiűzi a kórokozókat.
• Mézbe tenni egy pici fahéjat és/vagy gyömbért, vírusos időszakban megelőzésre és gyógyításra egyaránt ideális. Gyerekeknél allergiára vigyázni kell. Nekik a mézbe egy kis fokhagymát is reszelhetünk, így az erős aroma megszelídül.
• Frissen fogyasztva – gyömbér, fokhagyma – fokhagymás pirítós.
• Fűszerként felhasználva.
• Illóolaj formájában – csak külsőleg: jó minőségű, nagy tisztaságú illóolajokat párologtatásra, fürdővízbe, borogatásokra, bedörzsölésre.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online