Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Félezer fős létszámleépítésben gondolkodik a TEVA a cég gödöllői üzemében

2017-05-17 10:44:23

Az MTI által kiadott hír szerint a TEVA Gyógyszergyár Zrt. (TEVA) 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében a következő hónapokban azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet.

A társaság közleménye alapján a gödöllői üzem a tervek szerint 2018 közepéig csökkentett kapacitással folytatja a termelést. A cég a munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott korrekt és méltányos, ugyanakkor hatékony konzultációt követően igyekszik gondoskodni arról, hogy az érintett munkavállalók olyan juttatásokban részesüljenek, amelyek segíthetik őket abban, hogy új állást találjanak.

A cég illetékesei hangsúlyozzák: a TEVA továbbra is teljes mértékben elkötelezett a társaság magyarországi működése iránt, a terv az együttesen több mint 2 ezer embernek munkát adó debreceni és sajóbábonyi üzemet, valamint a társaság magyarországi kereskedelmi egységét nem érinti. A közlemény kitér arra is, hogy a TEVA aktívan keres új vevőt a gödöllői üzemre, és ebben együtt kíván működni a kormányzati szervekkel is, amelyekkel folyamatos kapcsolatban van.

A TEVA infúziós szereket és vakcinákat gyártó új gödöllői központját 2012 októberében adták át. A sterilcentrumot a legmodernebb technológiával szerelték fel, a 22 milliárd forintos beruházással 15 ezer négyzetméter alapterületű gyáregység épült fel. Ez a világ egyik legnagyobb és legfejlettebb gyógyszergyára, amelyben évente 160-200 millió egységnyi sterilkészítményt állítanak elő hat gyártósoron. Az itt készült gyógyszereket Európa, Észak-Amerika és a Közel-Kelet 70 országába exportálják.


Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatala (FDA) 2016-ban a gyártási előírások megszegése miatt két antibiotikum kivételével megtiltotta a gödöllői TEVA-gyárban készült gyógyszerek importját, miután tavaly januárban rutin hatósági ellenőrzést tartott a telephelyen, a TEVA ezt követően elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn.

A hírre a szaktárca illetékesei is reagáltak, miszerint, a kormány segíti a TEVA dolgozóinak újbóli elhelyezkedését, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt figyelemmel kíséri a TEVA Gyógyszergyár Zrt. elbocsátandó munkavállalóinak sorsát.
Az intézkedés része, hogy Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei kormányhivatallal, a szakszervezettel, illetve a céggel, és segíti az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedését. Az OFA Kft. kész azonnali beavatkozásra a gyógyszergyártó cég esetében is, az érintett 500 munkavállalónak szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerőpiaci programokba való bevonással segíthet.

Az NGM szerint az elhelyezkedést segítheti az is, hogy az ugyancsak a gyógyszeripari területen tevékenykedő gödöllői GlaxoSmithKlein (GSK) mintegy 18 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre, aminek köszönhetően 104 új munkahely jön majd létre.


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online