Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milliókat igényel a gödöllői kultfőváros-pályázat elkészítése

2017-03-23 17:16:57

Az Európa Kulturális Fővárosa cím története 1985-ben kezdődött, amikor a görög főváros, Athén viselhette ezt a titulust. Az egy-egy település kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására alkalmas szerepkör betöltése 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városát illeti meg.

A lehetőségen felbuzdulva, tavaly szeptemberben a gödöllői városvezetés döntött arról, hogy településünk részt vesz a pályázaton. Az erre irányuló felhívást február második felében közzétették, így az önkormányzat tagjai megerősítették Gödöllő részvételi szándékát. Ez március 23-án történt meg, ami azt jelenti, hogy városunk – hasonlóan a lehetőséggel ugyancsak kacérkodó Debrecenhez, Tokajhoz, Veszprémhez és Győrhöz – ott lesz a kandidálók között.
A pályázatot 2017 decemberéig kell benyújtani, majd – várhatóan 2018 végén – a pályázni kívánó magyarországi városok közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével választja ki azt a települést, amely esélyes a címre.

A gödöllői pályázati anyag elkészítésére a városvezetés Döbrönte Katalin fővárosi illetékességű egyéni vállalkozótól kért és kapott árajánlatot. A pályázati ciklus 2017. december 20-ig tartó szakaszára nettó 2,7 millió forintot kért a hölgy, valamint további 500 ezer forint szükséges az angol nyelvű fordításra, lektorálásra.
A projekt a kiírás szerint nem nélkülözhet egy szakmai és egy művészeti vezetőt. Az előbbi tisztséget L. Péterfi Csaba (képen balra), a gödöllői polgármesteri hivatal polgármesteri kabinetjének vezetője, az utóbbit pedig Kovács Balázs (képen jobbra), a Művészetek Háza Gödöllő Kft. ügyvezető igazgatója tölti majd be. Megbízatásuk 2018 végéig szól, ez irányú munkájukért anyagi juttatást nem kapnak. Az urak támogatottsága nem volt egyöntetű: 10 igen és 2 nem szavazat mellett, egy tartózkodás szerepelt a kijelzőn.


Március 23-án arra is fény derült, hogy melyik lesz az a logó-terv, amin még finomítani kell, hogy – a megfogalmazott szín- és betűtípus igényeket is figyelembe véve – megfeleljen a szakmai elvárásoknak. A győztes pályamunka kidolgozójának, a gödöllői Szalka Krisztinának 300 ezer forintos díj üti a markát, ha a módosítások után a gödöllői képviselőtestület tagjai elfogadják a tervet.

Hogy mire jut a gödöllői jelentkezés, ma még nem tudni. Ezért azt sem, hogy mekkora anyagi teherrel jár majd az esetleges sikeres kandidálás. Az eddigi tapasztalatok szerint az Európa Kulturális Fővárosa cím hozadéka lehet a város kulturális kínálatának megnövekedett igénybevétele, emelkedhet a polgárok önbecsülése és a város iránt érzett büszkesége, illetőleg jól jöhet a nagyobb nemzetközi ismertség, ami fokozott turizmust és jobb megítélést eredményezhet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online