Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A panellakásoké a főszerep Gödöllőn is

2017-01-31 18:44:28

Gödöllő fekvése, kiváló infrastrukturális elhelyezkedése és társadalomstatisztikai helyzete miatt vonzó. A munkanélküliség a városban az országos átlag alatt van, Budapest könnyen és gyorsan megközelíthető, ugyanakkor a több szempontból is kecsegtető kisvárosi hangulat ideális opcióként kínálja fel a várost. De, vajon, az ingatlanárak is hasonlóan hívogatók? Az Ingatlannet.hu ingatlanpiaci statisztikáiból kiderül, hogy az országszerte jellemzően emelkedő ingatlanár tendenciák milyen mértékben érintik Gödöllőt és környékét. Mibe érdemes befektetni, illetve melyik az az ingatlantípus, amit leginkább kerülni érdemes, ha a városban tervezünk letelepedni.

Az elmúlt évben a panellakások iránt a legnagyobb a kereslet, ellentétben a családi házakkal és téglalakásokkal. Ez hatványozottan igaz a fővárosban és környékén elhelyezkedő ingatlanokra. Vajon mennyire függ össze az aktuálisan eladásra kínált lakások áraival ez a tendencia Gödöllő esetében?
A statisztikai adatok alapján inkább a panellakások eladási idejének csökkenése az, ami befolyásolja az aktuális ingatlanárakat, nem pedig fordítva. Az alábbi táblázat a 2015 decemberi és 2016 januári lakóingatlan árakat hasonlítja össze.


Ezek alapján láthatjuk, hogy éppen a panellakások átlagos négyzetméter árai növekedtek a legnagyobb mértékben 2015 végéhez képest. Még a téglalakások ára átlagosan 35000 forinttal emelkedett, addig a panellakások 25%-al, azaz közel 70000 forinttal lettek drágábbak. A családi házak átlagos négyzetméterárai ezzel szemben csökkentek, nem jelentősen, csupán 2%-al. Ha tágabb körben, Pest megye függvényében vizsgáljuk ezeket az adatokat, hasonló eredményeket figyelhetünk meg. Itt a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai megközelítőleg 210 ezer forinttal zárta a 2015-ös évet, még ez az érték 2016-ra 230 ezer forintra növekedett. Az áremelkedés itt is a panellakások esetében volt a legnagyobb. Pest megyében 2016 decemberében 20%-al, azaz közel 48 ezer forinttal növekedtek a panellakások átlagos négyzetméterárai. Ennek ellenére hazánkban jelenleg mégis a panellakások iránt a legnagyobb a kereslet, ami természetesen a vészesen növekvő ingatlanárak mellett több más tényező függvénye is.


A diagram is jól szemlélteti a Gödöllői panellakások árainak ugrásszerű emelkedését, nem csak 2015, de az elmúlt év esetében is, hiszen 2015 decemberében és 2016 augusztusában egyaránt jelentős mértékben emelkedtek az átlagos négyzetméterárak. A téglalakások árai tavaly májusban tetőztek, ekkor mintegy 308 ezer forintos átlagos négyzetméter árral a legdrágább ingatlantípusnak számítottak. Ezt 2016 nyarán egy csökkenés követte, majd az árak az év végére ismét megemelkedtek, de a májusi szintet nem érték el. Ami a családi házakat illeti, az árak stagnálnak. Mindössze tavaly novemberben tapasztalhattunk egy 2015 őszéhez hasonló emelkedést.

Gödöllőn és környékén az ingatlanok átlagos négyzetméterárai alakulásai alapján, jelenleg a családi házak rendelkeznek a legalacsonyabb értékekkel. Ez azzal is magyarázható, hogy a kereslet egyre inkább a kisebb négyzetméterrel rendelkező panellakásokra irányult az utóbbi időben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online