Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit rejt a designer drogok dizájnja?

2016-09-06 17:17:14

Designer drog vagy új pszichoaktív szer kifejezést azokra a szerekre használják, amik molekuláris szerkezetükben illegális drogokra (például: marihuána, kokain, extasy) hasonlítanak, így azokhoz hasonló hatásokat idéznek elő. Mivel kémiai szerkezetük a kábítószer-listákon szereplő anyagokétól kissé eltér, tehát nem szerepelnek a tiltólistákon, ezért az ellenőrzés alá vonásig jogi következmények nélkül terjeszthetők, forgalmazásuk és használatuk legális. Azonban ez nem jelenti azt, hogy veszélytelenek.

Milyen formában (dizájnban) vannak jelen a piacon?
Ismeretlen eredetű, összetételű növények, növényi védőszerek, olykor illatosítók, füstölők, fürdősók, vagy szintetikus drogokat tartalmazó porok, (parti) tabletták, vagy kísérleti vegyszerek. Ezek többségét Interneten keresztül is árulják, azonban emberi fogyasztásra alkalmatlan minősítéssel. A piacon már pár száz forintért is hozzájuthatunk designer droghoz, amit házi laborban hozzá nem értő személyek különféle vegyszerekből, adalékanyagokból kevernek ki.


Milyen veszélyei vannak?

- Mivel összetételük teljesen ismeretlen, a fogyasztóra kiszámíthatatlan hatásai vannak. Legrosszabb esetben akár halállal is végződhet a szer használata.
- Használatuk során előfordulhat szélsőséges viselkedés, pszichés zavar, aminek következtében a használó súlyosan veszélyeztetheti saját és mások testi épségét.
- Sokan kórházi ellátásra szorulnak, sőt, egyre gyakrabban kell pszichiátriai ellátást biztosítani a szerhasználóknak.
- Amennyiben a szer a 66/2012. számú Kormányrendelet C listájában felsorolt hatóanyag valamelyikét tartalmazza, annak akár súlyos jogi következményei lehet.

Legyen az új trend a drogmentes élet! – szorgalmazza a Gödöllői Rendőrkapitányság, amelynek drogprevenciós-összekötő tisztje az itt olvasható cikkben jelzett elérhetőségen kereshető meg.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online