Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Akár telefonon is javítható a hibás szja-bevallás

2016-06-23 16:23:26

Nem kell feltétlenül felkeresnie annak a NAV ügyfélszolgálatát, akinek javítania kell hibás személyijövedelemadó-bevallását. PIN-kóddal ugyanis telefonon a gödöllői érintettek is korrigálhatják az értesítésben említett hibát – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerén keresztül személyes megjelenés nélkül, telefonon is javíthatják adóbevallásukat azok, akiket a NAV értesített a hibáról. Ehhez egyedi azonosító, PIN-kód szükséges, amit a „TEL” jelű adatlapon lehet kérni akár papíron, akár elektronikusan. Az adatlap a NAV weboldalán, ezen menüpont alatt érhető el.

Telefonon keresztül is javítható bevallási hiba lehet, például, ha a családi kedvezmény érvényesítésekor a gyermek adatait hiányosan adták meg, vagy ha pontatlanul közölték az önkéntes biztosító pénztári adatokat. A hibás szja-bevallást sokszor a NAV automatikusan javítja, de ha a hiba csak az adózó közreműködésével korrigálható, a NAV levelet küld a javítás lehetséges módjairól. Visszaigényelhető adó esetén a 30 napos utalási határidőt a bevallás javításának napjától kell számolni.

A bevallást javítani és más adóügyeket intézni PIN-kóddal lehet a 06-40/20-21-22-es telefonszámon (július 1-jétől a 06-80/20-21-22-es számon), ahol menürendszer segíti a választást. Jelenleg 17 ügycsoportban lehet telefonon intézkedni, például az adózói minősítéssel kapcsolatos információk, vagy a folyószámla adatok lekérdezésére, egyeztetésére, az adatok változásának bejelentésére is használható a rendszer. A bevallás javításához négy lépésben lehet eljutni. A második lépés után meg kell adni az adóazonosító jelet és a PIN-kódot.

1. lépés: 1-es - ügyintézés és konkrét ügyekre vonatkozó tájékoztatás
2. lépés:
1-es - ügyintézés saját ügyben, adóazonosító jel és PIN-kód megadása
3. lépés:
2-es - bevallásokkal kapcsolatos ügyintézés, tájékoztatás
4. lépés
: 1-es - személyijövedelemadó-bevallás


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online