Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lakbért emel a gödöllői önkormányzat áprilistól

2016-03-18 10:31:08

Öt év elteltével ismét él a lakbéremelés lehetőségével a gödöllői önkormányzat a tulajdonában lévő, különféle komfort-besorolású hajlékokra vonatkozóan. Legutóbb 2011-ben volt példa ilyen intézkedésre, akkor 3 százalékkal drágultak a tarifák. Ezúttal 5 százalékos mértékű növekményt szavaztak meg a képviselőtestület tagjai.

A 2016. április 1-jén hatályba lépő önkormányzati rendeletmódosítás értelmében a jellemzően vegyes tulajdonú ingatlan-együttesekben az összkomfortos és nyolc lakásnál több lakást magában foglaló lakóépületben lévő komfortos lakás esetében – a mostani 276 forintról – havi szinten 290 forint/m²-re változik a költségelvű lakbér havi mértéke. A nyolc vagy annál kevesebb lakást magában foglaló lakóépületben található komfortos lakásoknál – a jelenlegi 253 forint helyett – 266 forint/m² lesz a fizetendő díjtétel. A szociális pályázat útján hasznosítható komfortos lakásokért 257 forintot kérnek el négyzetméterenként (most 245 forint). A félkomfortos lakások esetében 78 forint/m² (most 74 forint), a komfort nélküli lakásoknál pedig 65 forint/m² (most 62 forint) kiadással kell majd számolniuk az érintetteknek havi szinten.
A tizenhárom évvel ezelőtt a Lumniczer Sándor utca és a Szent János utca találkozásánál birtokba vett Deák Ferenc téri lakásokért (képen) – a napjainkban érvényes 634 forinttal szemben – áprilistól havi 666 forintot kell fizetniük a bentlakóknak négyzetméterenként, vagyis több mint a kétszeresét annak, mint amit az önkormányzat az egyéb helyen lévő összkomfortos lakásaiért kér.

Az illetékesek szerint az  áprilistól esedékes lakbéremelés várhatóan nem rontja majd jelentősen a fizetési hajlandóságot, mivel a renitensek szinte évek óta a lakáshasználók azonos köréből kerülnek ki.
Elképzelhető, hogy a bérlők közül többen nem ezt érzik a pénztárcájukon, a Gödöllőn alkalmazott lakbérek önköltség-térítő jellegűek, vagyis, jócskán alulmúlják a teljes költségelven megállapított lakbérek nagyságrendjét. Ráadásul, a legmagasabb összeg is elmarad a piaci alapú lakbérektől, aminek megállapítása a helyi rendelet értelmében továbbra is tiltott a köztulajdonban lévő lakások esetében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online