Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Frozi néni esete a „minális” gödöllői adóval

2016-02-25 10:19:40

Beállított hozzám öreg ismerősöm, Frozi néni. Gyermekkorom óta ismerem, apám sokat segített neki. Rosszul lát már szegény, az olvasás is nehezére esik. Mivel egész télen gyermekeihez költözik, nem tartózkodik Gödöllőn. Mikor visszajön, felkeres, hogy mi újság van nálunk.

- Nem tartalak fel, Csöpikém? - kérdezte ijedtem, amikor meglátta a bekapcsolt számítógépemet. - Nem, ugyan, dehogy, Frozi néni - válaszoltam -, csak az új, gödöllői köznépi társasjáték feladványát igyekszem megoldani. Tudja drága, a kommunális adóhoz számolom az adatokat.
- Ez az, amivel az unokáim a fésznyavalyán játszódnak? A fene essen beléje, álló nap csak azt nyüvik.
- Bár az lenne! Kommunális adó lesz, Gödöllőn. Ez adó, fizetni kell.
- Minális? - kerekedett el a szeme Frozi néninek, és arca sápadtabb lett, mint az abroszom.

- Maga nem is hallott róla? Először én is azt hittem, hogy valami felmérés. De mindenkinek kötelező kitölteni! Van, aki megúszhatja, nekünk 25 ezer. Ha nem töltöm ki a reklám újságok mellé, egy másik újság lapjai közé benyomott kérdőívet, 200 ezerre büntethetnek.
Miért magamnak kell az adómat eldönteni? Leellenőrizni is én fogom a kérdőívet? Magamat fogom megbüntetni, ha rosszul töltöm ki? A bírságról melyik újság fog értesíteni? És a pénz hogyan juttatom el, melyik újságba kell tenni és azt visszaküldeni? – háborogtam bosszúsan.


- Mi van? Hogy van ez? Én erről nem hallottam - szólalt meg értetlenül a megszeppent Frozi néni. Részletesen beszámoltam neki a kommunális adó híréről.
- Ne játssz ezzel, te, lány! Ne tréfálkozz velem! - förmedt rám ijedtem Frozi néni - én erről nem tudok semmit! Velem mi lesz? Én nem vótam itthon. Ezt a gépet se tudom. Az újságokat a ládámból rendre kilopják, most se vót benne semmi. A Városházán sose jártam, az orromat ki se dugom otthonról. Tudod, hogy egész nap a kertben matatok. Most hova menjek, mit tegyek? Kellett nekem hazajönni! A fiam még marasztalt, de mennék mán a kertbe, oszt’, haza evett a fene. Segíts mán te lány! És ha nem gyüttem vón haza, s nem hallok róla, engem is megbüntetnek? Tán börtönbe is jutok?

- Ugyan már, Frozi néni! Milyen alapon büntetnék meg? Kapott tértivevényes levelet, benne a bevallási lappal?
- Nem én, fiam!
- Hát, akkor honnan tudna róla, ha nem értesítette senki? Vagy megmondták magának hová menjen érte, kitől kérje el azt, amiről mit sem tud? Lehet, arra utaznak, hogy a 200 ezer forintos büntetést magán is behajtsák. Vicceltem! Ne remegjen már annyira! Hozok egy kis vizet!

Eltelt egy kis idő, mire Frozi néni végre észre tért és kissé megnyugodott. Ijedt arcát látva magamban dühösen azt gondoltam: hogy a fenébe lehet ilyet megcsinálni? Vannak idős, egyszerű emberek, akik nem értik a Polgármesteri Hivatal humorát. Például Frozi néni, aki az újságokat nem olvassa, csak begyújt vele! Lejegyezte Kovács Sándorné


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online