Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kétszázmillióval segítheti a gödöllői lakosságra kivetett kommunális adó a város idei költségvetését

2016-02-11 10:59:01

Óriásit tévedett volna az, aki úgy gondolta, hogy február 11-én nem fogadják el a város 2016-os költségvetését. Az előirányzat-halmaz jóváhagyásának fő záloga a gödöllői képviselőtestületben jelentős túlsúllyal rendelkező lokálpatrióta klubos képviselők támogató szavazata volt. A polgármester táborához tartozó városatyák közül tíz fő nyomta meg az igen gombot, ami jelentősen felülmúlta a maradék négy, hozzájuk képest ellenzéki képviselő két nem voksát és két tartózkodását.

Költségvetését tekintve, közel 7 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel számol a gödöllői önkormányzat 2016-ra. Mivel a bevétel alulmúlja a várható kiadásokat, a büdzsé egyensúlyának biztosítása érdekében csaknem 1,9 milliárd forintos belső finanszírozási célú, előző évi költségvetési maradvány bevonása válik szükségessé.

A kötelező működési feladatokkal kapcsolatos kiadásokra csaknem 4,7 milliárd forintot terveznek felhasználni (tavaly 5,1 milliárd forint), míg az önként vállalt működési feladatokkal összefüggő kiadásokra mintegy 133 millió forintot szánnak (tavaly 139 millió forint).
A felhalmozási (fejlesztés és felújítás) kiadások nagyságrendjét bő 2,15 milliárd forintra kalkulálják ebben az esztendőben (tavaly 1,3 milliárd forint). Ebből az előirányzat-halmazból – a teljesség igénye nélkül – a lakó- és nem lakó épületek fejlesztésére közel 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Az összegből 600 milliót emészthet fel a polgármesteri hivatal korszerűsítése, 400 millió forintot a Szabadság téri városi sportcsarnok építése, és kevéssel több mint 245 millió forintot a Művészetek Háza épületrészeinek – komfortérzetet is növelő – felújítása (például: a képen látható színházterem szék- és függönycsere). Út- és járdaépítésre 400 millió forintot különítettek el, a kerékpáros-barát város program folytatására (Dózsa György út) 40 millió forintot, víz- és szennyvíz-közmű építésre 136 millió forintot, a testőrlaktanya helyreállítására 23,1 millió forintot raktak félre, fejlesztési tartalékként pedig közel 57 millió forinttal kalkulálnak.


A gödöllői költségvetés bevételi oldalát 2016-ban is komoly mértékben táplálja a helyi adókból remélt mintegy 3 milliárd forintos anyagi forrás, amiből 2,25 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adó és 200 millió forintot a legújabb gödöllői sarc, a magánszemélyek kommunális adója. A központi költségvetéstől kapott támogatás kevéssel meghaladja az egymilliárd forintot (mintegy 80 millió forinttal több mint 2015-ben), míg a felhalmozási célú támogatás értékű bevételként csupán 5 millió forintos nagyságrendben lehet kalkulálni (tavaly 403 millió forint).

A tavalyi 696 millió forintos tételhez képest kevésbé fájó az az 506 millió forintos összeg, amit – különböző jogcímeken – az iparűzési adóbevételének nagysága miatt nem kap meg a helyi közkassza az államtól. Másként fogalmazva: nem jelent előnyt (mi több, akár egyfajta „büntetésnek” is felfogható), hogy Gödöllő iparűzési adóerő-képessége csaknem 1,89 milliárd forint, ami egy főre vetítve megközelíti az 59 ezer forintot.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online