Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Harc a tüdőgyulladás ellen

2015-11-12 13:18:29

A tüdőgyulladás egy nehezen kezelhető, súlyos, életveszélyes betegség, ami világszerte a legtöbb halálesetet okozza a gyermekek körében, de az idősebb korosztály is fokozott fertőzésveszélynek van kitéve. A fertőzések megelőzésével azonban akár egy kisváros teljes lakosságát is megmenthetjük évente Magyarországon.

A mai napon, november 12-én, hat éve a Tüdőgyulladás Világnapján a tüdőgyulladásra, a betegség jelentőségére és okára, valamint megelőzésének módjaira hívja fel a figyelmet a gödöllői székhelyű Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE).

A tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója a pneumococcus nevű baktérium. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás súlyos megbetegedés, aminek tünetei közé tartozik a köhögés, a láz, a hidegrázás és a nehézlégzés.
A legnagyobb veszélyben a csecsemők, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők – a légúti-, keringési-, daganatos betegek, illetve a cukorbetegek – vannak, de senki sincs biztonságban a kórokozókkal szemben.
A tüdőgyulladás kezelése enyhébb esetben csak egy hét, súlyosabb esetben ennek a többszöröse is lehet. Kórházi, sőt, intenzív osztályos kezelést tehet szükségessé, és a legodaadóbb ápolás ellenére is sok beteget veszítünk el, főleg az idősebb, más betegségben is szenvedő betegek közül.

Az elmúlt nyolc évben a tüdőgyulladással összefüggő halálozások száma majdnem a duplájára emelkedett az 50 év feletti lakosság körében Magyarországon. 2013-ban mintegy 150 ezer beteget kezeltek tüdőgyulladás miatt, közülük mintegy 10 ezer eset fatális kimenetelű volt. A megelőzés korszerű eszközével, a pneumococcus elleni védőoltással a kórházi kezelést igénybevevők száma csökkenthető és a halálesetek jelentős része potenciálisan elkerülhető lett volna az OEP adatai alapján.


A tüdőgyulladás világnapján a LEBE kiemeli: mindamellett, hogy alapvetően fontos odafigyelni a helyes öltözködésre, a rendszeres testmozgásra és a változatos étrendre a közelgő megfázásos időszakban, még ennél is lényegesebb, hogy oltásokkal védekezzünk az influenza és – annak leggyakoribb szövődménye – a tüdőgyulladás ellen.
Bár, a tüdőgyulladás egy életveszélyes, nehezen kezelhető, súlyos betegség, az esetek jelentős részében egyetlen védőoltással megelőzhető, hiszen a pneumococcusok elleni vakcina akár egy egész életre szóló védettséget is nyújthat – tudatta szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében dr. Mucsi János tüdőgyógyász szakorvos, a LEBE elnökségi tagja.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online