Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A Gödöllő környéki erdőkben is beköszöntött a gombaszedés szezonja

2015-05-29 10:22:51

Az esős és felmelegedő időnek köszönhetően egyre nagyobb tömegben jelennek meg az erdőben a gombák, emiatt a Gödöllőt övező erdőket is kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. fontosnak tartja, hogy felelevenítse a gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A sokak által kedvelt erdei gombák gyűjtését csak olyanoknak ajánljuk, akik megfelelő gombaismerettel rendelkeznek, a tájékozatlan gombaszedés ugyanis emberre, védett gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyes. Fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk (hiszen vannak védett és mérgező gombafajok is), és, hogy a leszedett gombákat gombaszakértővel bevizsgáltassuk. A majd 2.000 gombafaj közül csak néhány százzal találkoznak rendszeresen a természetjárók, 58 pedig védelem alá tartozik. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben leggyakoribb fajok a képen látható róka-, az őzláb-, a galamb-, a császár- és a tinóru gombák. A környezettudatos gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók itt olvashatók.


Személyes felhasználásra – mint minden állami erdőterületen – a Pilisi Parkerdő Zrt. területén is fejenként napi 2 kg gombát szabadon lehet gyűjteni. Ha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt, a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét kell kérnie. (Amennyiben védett területen gyűjtene, a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.) A gombagyűjtési hozzájárulást május 20-tól a Pilisi Parkerdő Zrt. egyes erdészeteinek területére lehet kérni. Az engedély egy idényre szól, de a kiadható engedélyek száma természet- és erdővédelmi okból korlátozott.
Az itt elérhető dokumentumban az erdei gombafélék gyűjtésének szabályairól, az erdészetekhez tartozó elérhetőségekről, valamint az általuk kezelt területekről találhatók hasznos információk.

Fontos észben tartani, hogy a fokozottan védett természetvédelmi területen a turistautakról letérni tilos, a jégkárral érintett erdőkben pedig továbbra is veszélyes.


Az Invitel IP TV és Digitális kábeltévé előfizetéseivel HD minőségben is élvezheti a TV csatornák műsorait.

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online