Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Cuccmentes karácsony kamaszokkal

2014-12-10 10:04:10

A karácsonyi ünnepek és a vásárlási őrület már a kisgyerekek fejében is összetartozó dolgok. Mire kamaszok lesznek a „cucc” és az „ünnepek” szinte ugyanazt jelentik. És ha eddig azt hittük, nehéz lebeszélni a gyermeket az iskolakezdési bevásárlás túlkapásairól, gondoljunk bele, milyen nehéz dolgunk van, ha a karácsonyról van szó! Hogy a december mégse az ajándékhalmozásról szóljon, Antal Orsolya, a gödöllői székhelyű GreenDependent Egyesület munkatársa összeszedett tíz fontos ötletet, amellyel segíthetünk tizenéves gyermekünknek felfedezni az ünnepek valódi értelmét.

Mutassunk jó példát: csökkentsük a karácsonyi beszerzéseket!
Elég egyértelműnek tűnhet, hogy erre szükség van, és a legtöbben – valószínű – úgy gondoljuk, hogy már most is jó példával járunk elöl. De megéri kicsit átgondolni, vajon tényleg így van-e. Előfordult már, hogy nagy ajándékpakkokkal megrakodva tértünk haza és közben lelkesen magyaráztuk kamasz gyermekünknek, nehogy túlzásokba essen a vásárlással? Volt, hogy már októberben vettünk ezt-azt a karácsonyi készülődés jegyében? A fogyasztásmentes karácsony ránk is vonatkozik! Legyen inkább a családi hagyományokon, a közös főzésen, játékokon, zenélésen, mesélésen a hangsúly!

Limitáljuk a kívánságlistát

Szülőként mindig legalább annyit, vagy jobbat akarunk a gyermekünknek, mint amennyi anno nekünk gyermekként jutott. Így van ez a karácsonyi ajándékokkal is. Nagy a kísértés, hogy mindent beszerezzünk, amit a karácsonyi kívánságlistájukra írtak. Álljunk ellen a késztetésnek! Fontos, hogy a gyerekek megtanulják, nincs mindenre szükségük, amit akarnak. Ha megkapnak mindent, a karácsony előbb-utóbb ajándékszerzési versennyé alakul.

Vegyünk részt különböző programokon

Minél több élményt adunk tárgyak helyett, annál tartalmasabb és értékesebb lesz a karácsony a gyermekünk számára is. Mehetünk jótékonysági rendezvényre, közösségi ünnepségekre, karácsonyi színházi előadásra, baráti vagy családi vacsorára. A lényeg, hogy egyértelművé tegyük, a karácsony a szeretetről, az együttlétről, és nem a dobozokról szól.

Az önkéntes munka is fontos

Az élményeket nem feltétlenül kell a jótékonykodás és önkénteskedés köré szervezni, de a gyerekek bevonása ilyen jellegű tevékenységekbe segíthet megérteni, hogy miért nem a fogyasztásról kéne szólni az ünnepeknek. Gondoskodjunk róla, hogy gyermekeink lássák a kevésbé szerencsés másik oldalt is, hogy tudják, nem mindenkinek kerül több fogás az asztalára, és hogy sok gyereknek már egyetlen ajándék is nagy szó. Magyarországon számos szervezet hirdet összefogást és szervez gyűjtést a rászorulók javára az ünnepek előtt, csatlakozzunk a felhívásokhoz – pénzzel, tárgyakkal, tettekkel!

Ismertessük meg velük a pénz értékét

A nagyobbak már értik a pénz valódi értékét. Mutassuk meg nekik a karácsonyi költségvetést (ha van), és ne rejtsük véka alá, hogy vannak anyagi korlátok. Beszéljük át, mennyi pénzre lesz szükség a tanulmányaik folytatásához. Nézzük meg, hogy az általuk kért ajándékok mennyit vesznek ki a családi költségvetésből, majd kérjük meg őket, hogy fontolják meg, mi a fontosabb: most birtokolni az adott tárgyat vagy elérni a jövőre kitűzött egyéb célokat. Ha nyíltan és a gyerekekkel közösen kezeljük a család őket érintő pénzügyeit, annak csak pozitív hatása lehet.


Engedjük őket pénzt költeni

Ajándék helyett adjunk pénzt karácsonyra. Igen, valószínűleg elköltik majd cuccokra, de legalább megértik, mire elég, amit kaptak, és miért nem biztos, hogy cuccokat venni a legjobb belőle. A fogyasztásfüggőség elkerülésében segíthet, ha megértik, hogy mindennek ára van és az ő saját döntésük, hogy értelmes vagy értelmetlen dolgokra költik az adott pénzmennyiséget.

Szúrjuk ki és leplezzük le a fogyasztóknak szánt marketinges mézesmadzagokat

A gyanútlan és fogékony vásárlókat célzó ügyes termékelhelyezés, a mindenből a legjobbat ígérő plakátok, a hirdetések rejtett üzenetei még a felnőtteket is gyakran csapdába csalják. Hát még a gyerekeket! Hívjuk fel a figyelmüket a számukra állított reklámcsapdákra, és magyarázzuk el, miért nem érdemes bedőlni ezeknek. Lehet, hogy bosszantónak találják majd, de ennyi – a cél érdekében – belefér.

Nézzünk együtt olyan karácsonyi filmeket, amik az ünnepet nem ajándékhegyekkel mérik

Azokra a családi filmekre gondolunk, amik az ünnep valódi értékeiről szólnak. Például: A Grincs, A karácsonyi cipő, Dickens Karácsonyi énekének filmváltozata, vagy az 1946-ban készült Az élet csodaszép, és természetesen a karácsonyt vallási szempontból körüljáró filmek is.

Élményt ajándékba

Mondjunk nemet a tárgyi ajándékokra! Kérjük meg a gyerekeket, hogy idén karácsonyra élményt kérjenek. Étterembe szóló utalványt, mozibérletet, jótékonysági adományt – és ha megengedheti a család, akár kisebb utazást is.

Beszéljünk őszintén

Próbáljunk meg nyíltan és őszintén beszélni a fogyasztói társadalom és a mértéktelen fogyasztás problémáiról, környezeti és társadalmi hatásairól. Meg fogunk lepődni, hogy gyermekünk mennyire pozitívan reagál az őszinte párbeszédre.
Forrás és további információ angol nyelven ezen az elérhetőségen olvasható.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online