Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői téglák Hatvanban

2014-10-03 09:38:21

Hatvanban a 18. századi, egykori Grassalkovich-sörház nemrég felújított épületében rendezték be a Hatvany Lajos Múzeum új helytörténeti kiállítását, melynek a Grassalkovichokat bemutató blokkjában 18–19. századi monogramos téglák is láthatók. Legtöbbjük gödöllői, a kastélyból és az itteni uradalmi épületekből származik. Hogy kerültek ezek a téglák Hatvanba? – kérdeztük Varga Kálmánt, aki saját kis tégla-gyűjteményét kölcsönözte a kiállításhoz.

- Meglehetősen egyszerűen tudok válaszolni: a kiállítás rendezői megkerestek, hogy szakértőként közreműködjek a Grassalkovichokról szóló blokk kialakításában, s mivel van otthon néhány bélyeges téglám ebből a korból, érdekességként felajánlottam. Többségük gödöllői eredetű, de van közöttük máriabesnyői, a nagygombosi majorból származó, sőt, a ma Szlovákiában található pozsonyivánkai kastélyból is.

- Miről vallanak ezek a régi építőanyagok?
- Amellett, hogy esztétikailag szépek, forrásértékük is van. A monogramok alapján segítenek behatárolni egy-egy épület építési korát, vagy a későbbi átalakításokat. Ha például C.A.G. szerepel valamelyikükön, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a téglát 1783 előtt vetették, ugyanis a betűk feloldása Comes (azaz gróf) Anton Grassalkovich. Más adatokkal összevetve pedig bizonyos, hogy ez I. Antal kora, vagyis 1740-71 közötti. A pozsonyivánkai téglát viszont P.A.G. monogrammal látták el, ami a hercegi címet elnyert II. Antal időszaka: Princ Anton Grassalkovich.

-Ha jól tudom, a hatvaniakhoz régi szakmai kapcsolat fűzi.
- Közel húsz éve kezdődött, amikor az ottani Grassalkovich-kastély nyugati szárnya leégett. Akkor én éppen a gödöllői kastély miniszteri felelőse voltam, de műemlékesként megpróbáltam segíteni, és sikerült is céltámogatást szerezni a helyreállításhoz. Akkor kaptam egyébként a hatvani önkormányzattól a Grassalkovich-emlékérmet. Aztán sok minden történt még: szakmai konferenciákon vettem részt, múzeum kiadványokba dolgoztam, vagy – például – hozzájárultam a már elpusztult kapucinus rendház tudományos kutatásához.

A(nton) G(rassalkovich) monogramos tégla az 1750-es évekből

- A tavasszal megnyílt Vadászai Múzeum albumában is találkozunk az Ön nevével.
- Igen, a felújított kastélyt bemutató komoly kötethez engem kértek fel a Grassalkovichokról szóló fejezet megírására. Örömteli feladat volt. Ráadásul, nem kellett kapkodni és a terjedelmi határok is tágak voltak. A család mindhárom főnemesi generációjáról alapos összefoglalót tudtam adni, mi több, volt lehetőség arról is írni, hogyan élnek a Grassalkovichok a történelmi emlékezetben.

- Ön elismert Grassalkovich kutató és máig az Ön által írt és 2003-ban Pesten kiadott kastélytörténeti könyv a legteljesebb összefoglaló városunk kastélyáról. De Ön írta – például – a máriabesnyői templomról 2011-ben megjelent nagyszabású feldolgozást is. Elgondolkodtató, hogy a napokban bemutatott gödöllői monográfia újabb köteteiben nem szerepel a szerzők között… …és a korábban megjelent első részben sem.
- Azt hiszem, a megállapításban rejlő kérdést a monográfia szerkesztőinek és kiadójának kellene címezni. Ahogy fölvethető mondjuk még az is, hogy miért nem olvashatjuk a kötetben a kastélymúzeum felkészült szakembereinek az írásait sem… Én egyébként már rég elfogadtam, hogy az ember a saját hazájában nem lehet próféta. Akárcsak az elmúlt 20-25 évben, Gödöllőt ma is a politikai akarnokság és az ebből fakadó kirekesztő szemlélet uralja, a szolganépre pedig a kisstílűség a jellemző. Ezt nevezik jelenkori történelemnek – kicsiben. De, hát, lelkük rajta! Nekem bőven elég, vagy ha úgy tetszik, teljes körű kárpótlás, hogy a mértékadó tudományosság képviselői máig engem keresnek meg, ha a kastéllyal és a kor történelmével kapcsolatos komoly kutatási vagy szakmai feladat adódik. De mint látja, más települések is számítanak rám, és én ezt örömmel fogadom, megtiszteltetésnek veszem. Attól, hogy Gödöllőn mellőznek, én szerencsére nem leszek kevesebb… A könyveim és tanulmányaim pedig túlélnek engem.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online