Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bő 21 millióra rúgott a jogtalanul igénybe vett adósságátvállalás kamatterhe

2014-07-21 09:47:07

Közel 21,2 millió forintos kamat megfizetésére kötelezte a Magyar Államkincstár a gödöllői önkormányzatot, mert az állami adósságátvállalással kapcsolatos adatszolgáltatás során jogtalanul vett igénybe csaknem 724 millió forintos összeget. Az erről szóló határozat tavaly december végén keltezett, a helyi képviselőtestület pedig az április 30-i, rendkívüli ülésén tárgyalta az ügyet.

A napirend átbeszélésekor Vörös István (Fidesz) arról kért tájékoztatást, hogy az összeg milyen téves tájékoztatáson alapul. Dr. Nánási Éva címzetes főjegyző válaszában előadta, hogy az önkormányzatok adósságkonszolidációja kapcsán a gödöllői képviselőtestület hozott egy döntést, miszerint: az Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt. részvényvásárlási szerződését hitelszerződéssé szeretné átminősíteni a Raiffeisen Bank közreműködésével. Ezen határozat alapján az adatszolgáltatásba bekerült a G-Magistratus Zrt hitelállománya, azzal a megjegyzéssel, hogy a kormány engedélyezze az átvállaló hitelt. Ezt elfogadták, a megállapodást aláírták, és tavaly június 30-ig megtörtént az adósságkonszolidáció, az adósságkezelő központ által javasolt 40 százalékos mértékben. A kamatátvállalás az összes hitelállományra megtörtént, benne a G-Magistratus Zrt. részvényvásárlásos szerződésével.
- Ezt követően olyan értesítés érkezett, hogy a kormány nem dönt a mi hitelátvállalásunkról, ezért a kincstár tavaly decemberben, amikor minden adósságkonszolidáció felülvizsgálatra került, ezt a tételt téves adatszolgáltatásnak tüntette fel. Azt a kamatot fizettük vissza, amit egyébként az önkormányzatnak be kellett volna fizetnie a G-Magistratus 2013. évi tőke- és kamattörlesztésre – mondta a jegyzőkönyv tanúsága szerint Nánási Éva, aki azt is hozzátette: az elfogadott törvényi szabályozás miatt nem látták értelmét a fellebbezésnek, inkább fizettek.

Vörös István kíváncsiságát a válasz nem elégítette ki, ezért kérte a címzetes főjegyzőt, hogy juttassa el számára a Magyar Államkincstár (MÁK) vonatkozó levelét. A dokumentumot azonban nem kapta meg a képviselő, csupán arra adtak neki lehetőséget, hogy betekintsen a határozatba. A városatya ezzel nem elégedett meg, hivatalosan a MÁK-hoz fordult, ahonnan július 11-én megérkezett a válasz, illetve az ahhoz csatolt – az adatvédelmi törvény előírásait betartó – határozat.

Ebben – egyebek mellett – az olvasható, hogy 723.893.928 forintos visszafizetési kötelezettség terhelte a gödöllői önkormányzatot, ám ezt az összeget nem kellett megtéríteni. A 178 napig jogtalanul igénybevett adósságátvállalás után viszont kamatot kellett fizetni a gödöllői költségvetésből. Ennek nagyságrendjét a határozatkészítés napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresében, azaz, 6 százalékos mértékben állapították meg, így alakult ki a 21.181.335 forintos, jogtalan igénybevétel utáni, városunk közkasszáját apasztó kamatteher.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online