Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ügyészségi feljelentésig juthat a gödöllői sportpénz felhasználása

2014-06-22 09:23:31

Miként korábban már számos alkalommal, Vörös István önkormányzati képviselő (Fidesz) a gödöllői képviselőtestület június 19-i ülésére is előrukkolt egy interpellációval, aminek A Sportszövetség és a Sportklub közötti jogszerűtlen átutalás kivizsgálása és következményei címet adta.

A városatya egy tavaly novemberi interpellációjából indult ki, aminek apropója az volt, hogy áttekintette a Gödöllői Sportszövetség önkormányzattól kapott 4 millió forintos támogatásának felhasználása során keletkezett bizonylatokat, és azzal szembesült, hogy 2012 augusztusának utolsó napjaiban a sportszövetség elnöke, Pecze Dániel félmillió forintot utalt át támogatás jogcímen a Gödöllői Sport Klub részére, aminek szintén ő az elnöke.
Vörös István (képen) emiatt arra kérte a polgármestert, hogy mielőbb vizsgálja ki az interpelláló képviselő meglátása szerint súlyosan jogsértő, a közpénzek felhasználására vonatkozó rendelkezéseket teljességgel figyelmen kívül hagyó átutalást, beleértve az átutalt pénzösszeg visszakövetelésének lehetőségét és a felelős személlyel szemben szükséges jogi lépéseket megtételét.

Mindezt az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező kormányrendelet vonatkozó paragrafusára alapozva kérte Vörös István, illetve arra, a Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztályától június elején kapott tájékoztatásra, amiben leírták, hogy a költségvetéshez kapcsolódó kifizetések, bevételezések végrehajtásában érintett személyek esetében a kötelezettségvállaló és a pénzügyi ellenjegyző ugyanazon gazdasági esemény tekintetében azonos személy nem lehet, továbbá az érvényesítő ugyanazon gazdasági esemény tekintetében nem lehet azonos a kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosult és a teljesítést igazoló személlyel.

Az interpellációra adott válaszában és az ahhoz csatolt levélben – amit Vörös István nem fogadott el, de képviselőtestület többsége igen – Gémesi György polgármester kifejtette, hogy törvényi felhatalmazás hiányában nem áll módjában vizsgálatot folytatni a sportszövetség gazdálkodását illetően. Az önkormányzat által megítélt támogatások esetében a döntéshozó a képviselőtestület, és nem a képviselő. A sportszövetség a 2012-ben kapott önkormányzati támogatással a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, tételesen elszámolt. Az interpellációban megjelölt jogszabály az államháztartás rendszerébe tartozó szervekre és szervezetekre vonatkozik, a civil szervezetek – így a Gödöllői Szövetség a Sportért szervezet sem – nem tartoznak az államháztartási törvény és végrehajtási rendeletei hatálya alá.
A polgármester szóban megjegyezte: amit nem értünk, az nem biztos, hogy nem jó.

Vörös István – aki kihangsúlyozta, hogy a gödöllői sportélet szereplőinek eredményeit elismeri, és támogatásukat fontosnak tartja – nem hagyja annyiban a dolgot. Már a képviselőtestületi ülésen jelezte, hogy megteszi a szükséges jogi lépéseket. Úgy tudjuk, napokon belül a területileg illetékes ügyészséghez fordul, és ismeretlen személy(ek) ellen feljelentést tesz.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online