Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Norvég pályázati pénzt remélnek a Testőrlaktanya helyreállítására

2014-03-12 10:24:07

Idestova három és fél éve, 2010 őszén vásárolta vissza a gödöllői önkormányzat az általa 20 évvel ezelőtt a Gödöllői Királyi Kastély Kht-ba tárgyi apportként bevitt Testőrlaktanya épületét. A műemlék jellegű kategóriába sorolt objektum erősen pusztuló állapota az utóbbi években nem változott. Annak ellenére nem, hogy a városvezetés szinte minden évben elköltött néhány millió forintot az állagmegóvásra és az életveszélyes állapot kozmetikázására.

Három évvel ezelőtt, hazánk európai uniós elnökségére készülve, fehér lepellel vonták körbe a több ponton is aládúcolt épületet, ami azóta is ebben a köntösben látható a település központjában. Ráadásul, nagy a valószínűsége, hogy idén sem történik meg a Testőrlaktanya teljes helyreállítása. Biztató jelek azonban vannak.


Nevezetesen az, hogy – hasonlóan az Erzsébet-park és Királyi váró 2011-ben bekövetkezett megújulásához – a városvezetés részt kíván venni a Norvég Alap pályázatán. Hogy a kandidálás sikeres lehessen, szükséges elkészíttetni a későbbiek folyamán exkluzív szállás és kulturális funkcióval hasznosítani tervezett épület műemléki helyreállítási terveit, méghozzá, építési engedélyezési terv szinten. Az időigényes, művészettörténeti- és falkutatást is magába foglaló folyamat a pályázat előkészítésének fázisába tartozik. A tervezői és a kutatási költségekre 7 millió forintot különítettek el Gödöllő 2014-es költségvetésében.

A Norvég Alap Városi épített örökség megőrzése és megújítása elnevezésű, február 21-én közzétett pályázatára május 22-én éjfélig lehet jelentkezni. Feltétlenül pozitívum, hogy a jogosult települések mintegy 140-es listáján ott szerepel Gödöllő neve is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online