Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lószobor maradványokra bukkantak a kastélykertben

2014-03-05 10:05:57

Három és fél évvel ezelőtt a gödöllői kastély muzeológusai felhívást tettek közzé, amiben segítséget kértek I. Grassalkovich Antal kedvenc paripája, Schimmel szobrának felkutatásához. A márványból készült alkotást a legenda szerint a kastély személyzete ásta el a kertben, hogy megmentse.

A kedvenc ló emlékét őrző, igényesen kifaragott, ágaskodó lószobor méltó dísze volt a legdélebbi szárny és az istálló-lovarda által közbezárt udvarnak. Állítólag Erzsébet királyné tetszését is elnyerte. Később, amikor a lovaglás szerelmesének tartott Sisi számára fedett verandát és folyosót építettek, ez utóbbi elágazott az istálló és a lovarda felé, megkerülve Schimmel szobrát.
Erzsébet királyné halála után a verandával együtt valószínűleg a folyosót is elbontották, ekkor a lószobrot körbeépítették valamelyik építmény szép, apácarácsos léceivel, tetőzetet is kapott, így már nem volt annyira kitéve az időjárás viszontagságainak. A rácsozatos fülke és a szobor a helyén állt még a Horthy-korszakban is. Több fénykép ismert róla az 1930-as és az 1940-es évekből, 1945 után azonban eltűnt.


Úgy tűnik, a szobor utáni kutakodás nem volt eredménytelen, hiszen – miként arra a Zichy-festmény február 21-i átadásán is utaltak – csaknem hét évtized elteltével megtalálták a szobor maradványait a gödöllői kastély területén. Hamarosan további ásatások kezdődnek, és ha minden jól alakul – a pályázati forrásból tervezett feltárás és a helyreállítás után – újabb értékes és különleges látványossággal gazdagodhat városunk műemlék-együttese.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online