Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Önkéntes tartalékosnak állhatnak a gödöllői egyetem hallgatói

2013-11-07 08:12:46

Az önkéntes tartalékos rendszer feltöltésének elősegítése az elsődleges célja annak az együttműködési keret-megállapodásnak, amit november 6-án írt alá dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora és Vanyur Tibor mérnök ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka.

A hosszú távra szóló együttműködés a haza iránti szolgálatra elkötelezett fiatalok honvédelmi feladatokban való közreműködését kívánja előmozdítani. Az MH HKNYP és a SZIE a jövőben közösen igyekeznek elősegíteni a tartalékos rendszer lehető legszélesebb körben történő biztosítását a hallgatók köréből. Az együttműködés további célja a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szellemében a társadalmi és a gazdasági élet, valamint az euro-atlanti integráció által támogatott újszerű követelményeknek való jobb megfelelés elősegítése, a két fél közötti kapcsolat kiépítése, intézményesítése.

A Magyar Honvédség célja, hogy a társadalom minél szélesebb körben megismerhesse az önkéntes tartalékos rendszert, aminek kiemelt célcsoportja a fiatal korosztály. A tartalékos rendszer feltöltésének elősegítése érdekében az MH HKNYP már hét felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást. Míg tavaly 43 önkéntes műveleti tartalékos fiatal teljesítette az alapkiképzést, ez a létszám az idei évben már ötszörösére emelkedett. A rendszer működőképességét szintén bizonyítja, hogy több mint 1.400 önkéntes tartalékos vett részt az idei évben lezajlott árvízi védekezésben.


Az önkéntes műveleti tartalékos a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról alkotott törvényben meghatározott feltételrendszer alapján önként vállalja, hogy rendelkezésre állási díj ellenében rendelkezésre áll és behívását követően tényleges katonai szolgálatot teljesít a hivatásos és szerződéses állományú katonákéval azonos feltételek és követelmények szerint. Az önkéntes műveleti tartalékosok létszáma már meghaladja a háromezer főt.

A közös munka növeli a felsőoktatás keretében megvalósuló értékteremtő tevékenység eredményességét, támogatja a hazafias és honvédelmi neveléssel kapcsolatos feladatok eredményes és hiteles végrehajtását. Ennek érdekében közös programokat valósítanak meg, közös projekteket dolgoznak ki, és lehetőség szerint közösen pályáznak a szükséges források biztosítására.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online