Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szemétégetés otthon? Brrrrr...

2013-10-22 09:23:50

Mit tegyünk, ha zavar az avar?
Ne égessük el! Egy kupac avar elégetése százmillió köbméter levegőt szennyez meg. A por elsősorban szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. (Levegő Munkacsoport).
A hazai jogi szabályozás értelménen amennyiben a helyi önkormányzat nem alkot rendeletet az avarégetésről, alapértelmezésben a tevékenység tilos, ha pedig alkotott rendeletet, az abban előírtakat kell betartani. Gödöllőn létezik ilyen rendelet, aminek vonatkozó pontja kimondja, hogy közterületen, valamint ingatlanon belül elszáradt növényi hulladékot pénteken 13 órától 18 óráig és szombaton 10 órától 13 óráig szabad szabadtéren égetni, egyéb időpontokban tilos. Háztartási- és egyéb hulladék (műanyag, műanyaggal bevont kábel, rongy, gumi) égetése azonban tilos!

Kérdéses esetben vagy az égetési tilalom megszegése esetén a jegyzőhöz fordulhatunk a panasszal a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001-es kormányrendeletre hivatkozva. A rendelet megszegése esetén komoly bírságokat szabhat ki a hatóság, magánszemélyek esetén 100 ezer forint, vállalkozás esetén félmillió lehet a fizetendő összeg.
A helyes eljárás tehát, ha összegyűjtjük az avart és a zöldhulladékok számára fenntartott szemetes zsákba tesszük, illetve választhatjuk a kerti komposztálást is, hiszen minden falevél komposztálható, még a diófalevél is! Komposztálással értékes talajjavító anyagot készíthetünk kertünk, szobanövényeink, vagy éppen a társasház parkja számára.

Hogyan készüljünk a fűtési szezonra?
Menjünk elébe a hidegnek: készüljünk fel a fűtési időszakra! Szigeteljük otthonunkat!
Szigetelésből sosem elég, minél több, annál jobb! A meleg nagyjából fele a falakon, ablakokon, padlón, és a tetőn át távozik, keressünk meg tehát minden rést és hézagot (ha biztosra akarunk menni, csináltassunk otthonunkról hőtérképet) és találjuk ki, hogyan szigeteljük a kérdéses területeket.
• A hőszigetelő hatást segíti a függöny, redőny, reluxa vagy spaletta használata.
• Cseréljük ki hőszigetelő, dupla- vagy triplaüveges ablakokra régi nyílászáróinkat.
• Télen terítsünk több szőnyeget a padlóra, így akár 10%-kal kevesebb hő szökhet meg a szobákból.
Utólagos ajtó- és ablakszigeteléssel akár 15-20%-ot is megtakaríthatunk minden előképzettség nélkül, saját magunk. A szigeteléshez szükséges marógépet bérelni lehet az Ökoszolgálat Alapítványtól (1051 Budapest, Nádor u. 34. telefon: 1/311-7855, 20/519- 8081; e-mail: okosz@okoszolgalat.hu), amivel saját magunk akár egy nap alatt szigetelhetjük fa nyílászáróinkat. A bérleti díj 3,5 napra 8 ezer forint, a szilikon szigetelő csík pedig megvásárolható 180-220 forintos méterenkénti áron.


A karbantartás mindig hatékony módszer!

• Ellenőriztessük évente fűtési rendszerünket. A rendszeresen karban tartott és vízkövetlenített kazán, bojler nagyobb hatásfokkal működik, így akár 10%-kal is csökkenhet a fűtés költsége!
• Tegyük szabaddá és tisztává a fűtőtesteket (bútorok, függöny ne takarja), hogy semmi ne akadályozza a levegő szabad áramlását és a fűtőberendezés működését.
• Rendszeresen (évente) légtelenítsük a radiátorokat. Akár 15%-os energiafelhasználás- csökkenést is elérhetünk.
• Tegyünk hőtükör-fóliát a radiátorok mögé, így 5-6%-kal kevesebb fűtési energiát fogunk felhasználni.
• Új kazán vásárlásakor válasszunk környezetbarát és energiatakarékos berendezést.
• Fogyasztás után fizessük a számlát! Térjünk át átalánydíjról a mérésen alapuló elszámolásra.
• Ha eddig nem volt külön állítható a hőmérséklet az egyes helyiségekben, célszerű felszerelni a radiátorokra termosztatikus szelepet.

Szemétégetés otthon? Brrrrr...
Rongyokkal, műszálas ruhákkal, gumival vagy PET-palackkal fűteni nem kimondottan egészséges és környezetbarát dolog, arról nem beszélve, hogy aki ezt teszi, jogszabálysértést követ el. Égésükkor súlyosan károsító vegyületek szabadulnak fel, amik kis mennyiségben egészségkárosodást, nagy koncentrációban akár azonnali halált is okozhatnak.
Éppen ezért a műanyagok égetése nyílt színen vagy bármilyen tüzelőberendezésben TILOS, a jogszabály megszegői 50 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Ha észrevesszük, hogy környezetünkben nem tűzbe való anyagot égetnek:

• Forduljunk a helyi önkormányzat jegyzőjéhez, lehetőleg írásban.
• A tűzoltóság (105) vagy a rendőrség (107) intézkedését kérhetjük.
• Notórius égetőkkel szemben az illetékes környezetvédelmi felügyelőség is eljárhat.

Mit tehetünk azért, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön a környezetbe?

• Ne vásároljunk eldobható csomagolásban kínált termékeket, inkább a visszaválthatót vagy újrahsználhatót válasszuk!
• A műanyag palackban forgalmazott üdítőitalok helyett igyunk csapvizet.
• Épületeink berendezésénél válasszunk tartós fa bútorzatot, ami nem tartalmaz műanyagot.
• Kerüljük a műszálas ruhákat.
• Gyűjtsük szelektíven a műanyag hulladékot, hogy azt újra lehessen hasznosítani!
Gáll Veronika és Vadovics Edina
GreenDependent Egyesület, Gödöllő


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online