Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Politikai pengeváltássá fajult a testületi határozat visszavonása

2013-09-30 17:00:08

A gödöllői képviselőtestület szeptember 26-i ülésének elején megtárgyalta, majd többségi szavazással elfogadta a város idei költségvetésének első félévi teljesítéséről készített beszámolót.

Ebben – sok, más adatsor és részlet mellett – olvasható, hogy a kormány által kidolgozott és meghirdetett adósságkonszolidáció eredményeként az állam 3,1 milliárd forintos adósságot vállalt át településünk önkormányzatától, méghozzá úgy, hogy a Gödöllőre korábban jóváhagyott 40 százalékos kompenzációt a Pelikán kötvénynél írták jóvá.

A városatyák tanácskozásának egyik utolsó, helyszínen kiosztott előterjesztése arról szólt, hogy a képviselők vonják vissza korábbi, szeptember 3-án, zárt ülésen jóváhagyott határozatukat. Az indítvány hátterében az állt, hogy a helyi képviselőtestület tagjai a hónap elején engedélyezték a Raiffeisen Bank Zrt-nek, hogy az önkormányzat még fennálló adósságának állam általi átvállalását a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvény július 1-jétől hatályos paragrafusának vonatkozó bekezdése szerint kezdeményezze. Igen ám, de a honatyák szeptember 24-i ülésükön arról döntöttek, hogy hatályon kívül helyezik az ide vonatkozó rendelkezéseket, ezáltal a gödöllői településvezetés sem tehetett mást, mint visszavonta önkormányzati határozatát.
A tisztánlátás kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a mindösszesen alig három hónapot élt törvény lehetőséget biztosított volna arra, hogy az állam az összeg 7 százalékának megfizetése ellenében teljes mértékben átvállalja az önkormányzatok megadott határidőig regisztrált adósságát.

A napirendhez hozzászóló Kovács Barnabás (MSZP) tisztességtelennek, cinikusnak és sunyinak nevezte az ez ügyben tanúsított kormányzati viselkedést, amivel – mint mondta – baleknak nézik az önkormányzatokat, és rajtuk keresztül az itt élő embereket. A szocialista párti képviselőtársa szavai hallatán egyetértően bólogató Gémesi György nem igazán kívánta kommentálni Kovács Barnabás véleményét, annyit azonban hozzátett: mézesmadzag volt az egész, és érthetetlen számára, miért kell olyan törvényt hozni, amit két hónap múlva visszavonnak.
A Fidesz helyi képviselői közül Futás Levente kapcsolódott be a szópárbajba. A kormánypárti városatya nehezményezte, hogy a beszámolóban két mondattal elintézzék a több mint 3 milliárd forintos adósságkonszolidációt, majd arra hívta el a figyelmet, ha a Fideszeseket lehurrogják azért, hogy politizálnak a képviselőtestületi ülésen, akkor ez legyen igaz a polgármesterre és az MSZP-re is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online