Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kilátástalanságra panaszkodnak a blahai városrész lakói

2013-09-17 17:06:28

A Blahán már mindent lehet! Ezzel a felkiáltással juttatott el levelet további 15 panaszos társa nevében S. Rózsa szerkesztőségünkhöz. Egy magánszemély által végeztetett ikerházsor-építkezés zaklatta fel őket, mondván: kár érheti őket és a beruházás megvalósításával sérül az építési szabályzatban az övezetre vonatkozóan lefektetett beépítési követelmény. Kérték, hogy vizsgálják ki a telekalakítás és az építési engedély kiadásának körülményeit. Gémesi György polgármester válaszában az írta: a tervezett épületek jellemző építészeti jegyeit, épületmagasságát tekintve is beleillenek a kialakult utcaképbe.

Gödöllőn, a blahai városrészen, a Kápolna köz és Sőtér Kálmán utca sarkán – a panaszosok szerint – oda nem illő, lakótelep hangulatát keltő ikerházak épülnek. Méghozzá, villám gyorsan. Az építtető egy magánszemély.
A szerkesztőségünket megkeresők levelükben úgy fogalmaznak, hogy a vonatkozó előírások alapján Blaha a kertvárosias övezetbe tartozik, ahol a telkek beépíthetősége 25 százalék. Ehhez képest – olvasható a levélben – egy zsebkendőnyi területre 3 darab hatalmas, kétlakásos iker-társasház épül, 6 lakással. Felháborodásukat az is táplálja, hogy korábban állítólag mindössze két kicsi ház építéséről volt szó, Most viszont, hogy zajlik, mi több, lassan befejeződik az építkezés, minden jel arra utal, hogy kihasználták a környéken élők jóhiszeműségét, akik állítják, komoly összegű kárt is kénytelenek elszenvedni.


„Az arculatba nem illeszkedő, lakótelepszerű épületek elvették a szomszédoktól a szabad kilátás egy, vagy teljes részét, az épületek nyomasztó tömege (természetesen, az összes fát kiirtották) a kertvárosias jelleget teljes mértékben megváltoztatja, rontja, ezáltal a környező ingatlanok piaci értékét jelentősen csökkenti, ami károkozás.” – írják levelükben a panaszosok.

A történtek hatására a környéken lakók képviselője április végén írásban kérte a telekalakítás vizsgálatát, valamint arra is kíváncsi volt, hogy az illetékes hatóság az építési engedély kiadásakor elég körültekintően, a hatályos jogszabályok szerint járt-e el, illetve, hogy az építkezés a kiadott engedélynek megfelelően zajlik-e.
Beadványára közel két hónap múlva, június végén kapott választ Gémesi György polgármestertől. Ebben – többek között – az áll, hogy az építkezés az előírt helyi- (maximális 30%-os beépítettség, legfeljebb öt és fél méteres építménymagasság) és országos jogszabályok előírásainak megfelel. A tervezett épületek jellemző építészeti jegyeit, épületmagasságát tekintve is beleillenek a kialakult utcaképbe. Gémesi azt is megjegyezte, hogy az építési tevékenység környezetében lévő ingatlanok tulajdonosait a hatóság az eljárásokba ügyfélként bevonta, és az érintettek az engedélyekben foglaltak megismerését követően lemondtak fellebbezési jogukról.
Ez utóbbit a beadvány aláírója erősen vitatja. Munkatársunknak elmondta: személyes találkozásukkor kérte a polgármestert, mutassa meg neki, hogy a kézjegye szerepel-e a lemondó nyilatkozaton. A település első embere, hivatkozva a többiek személyiségi jogára, nem tárta elé a dokumentumot.

A kialakult helyzetet károsultként megélő panaszosok számára érthetetlen és elfogadhatatlan a városvezető véleménye, hiszen megfogalmazásuk szerint: még a „vak” is látja, hogy a házak nem a Blaha védett övezetébe illenek.

Pontosítás
Cikkünkre reagálva, Péterfi Csaba, Gödöllő Város Önkormányzatának kommunikációs igazgatója szeptember 18-án az alábbi pontosítás közzétételére kérte szerkesztőségünket:

S. Rózsa 2013. április 30-án kelt panaszlevele után dr. Gémesi György polgármester úr 2013. május 8-i fogadónapján S. Rózsával személyesen egyeztetett, mely megbeszélésre a hivatalos dokumentációt polgármester úr a hatósági irodáról lekérte. A megbeszélésről jegyzőkönyv is született. A lekért dokumentumok tartalmazzák azt a lemondó nyilatkozatot, amit S. Rózsa aláírt 2012. december 3-án.
A személyiségi jogok védelme miatt a lemondó nyilatkozat külső személy részére nem adható ki, de S. Rózsa személyes érintettség okán azt a hatósági irodán megnézheti. Ugyanezen a megbeszélésen polgármester úr tájékoztatta S. Rózsát, hogy a fellebbezési nyilatkozat aláírása után talán csak kártérítési pert indíthat bírósági úton.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online