Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szeptembertől változik a gyógyszerfelírás és -kiváltás szabálya

2013-08-06 09:43:40

Több gyógyszerészeti rendelet mellett, szeptember 1-jétől módosulnak a gyógyszerrendelés és -kiváltás szabályai – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkársága által kiadott közleményben.

A gyógyszerrendelést és -kiváltást érintő szabályozás változásával szeptember 1-jétől könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása. Az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos a gyógyszerrendelés alapvető szabályának megtartása mellett – miszerint 1 vényre csak 1 havi, 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget szabad felírni – 3 hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját. A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre, vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani.
A változtatást azt tette lehetővé, hogy időközben jelentősen csökkent a generikus – vagyis, a szabadalmi védettséget nem élvező hatóanyagot tartalmazó – gyógyszerek árszintje, illetve számos, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek. A legnagyobb költségű (50 ezer forint feletti fogyasztói árú) gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználás megvalósítása érdekében – meghatározott eseteket leszámítva – továbbra is indokolt, hogy a gyógyszerek kiváltására 30 naponta kerüljön sor.

Az államtitkárság munkatársai a betegek részére augusztus hónap folyamán további részletes tájékoztatást nyújtanak a témában.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online