Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Különös házi feladatot adott a nyárra Gémesi

2013-06-13 18:16:40

Megszületett Gémesi György válasza arra, a HÉV-fejlesztéssel kapcsolatos petícióra, amit Vörös István önkormányzati képviselő nyújtott át a polgármesternek május 16-án. A főpolgári tájékoztató helyzetfeltárással indul, majd taglalja, hogy milyen érvek szólnak a várost egyfajta híd nélküli folyóként átszelő HÉV-vonal föld alá süllyesztése ellen. A válasz utolsó mondataival pedig különös „házi feladatot” ró Gémesi Vörös Istvánra.

Amint arról hírportálunk korábban beszámolt, Vörös István önkormányzati képviselő május 16-án petíciót adott át Gémesi Györgynek a HÉV-fejlesztés ügyében. A kérvény a vonal városi szakaszának föld alá süllyesztését szorgalmazta, szemben a városvezetés által favorizált megoldás, a sínpárok és a 3-as főút megcserélését kilátásba helyező változattal.

A petícióra a polgármester június 12-i keltezéssel válaszolt. Tájékoztatójában Gémesi György – többek között – úgy fogalmazott, a petícióban preferált változat ellen szól, hogy nem illeszkedik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV Gödöllőt érintő közlekedés-fejlesztési terveihez, forrásigénye duplája a maximálisan rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségeknek, továbbá: a projektek előkészítésében közreműködő állami szervek és hatóságok sem értenek vele egyet.
A kérdés az – írja Gémesi –, hogy költünk-e 40 millió forintot olyan megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, ami alapján a projekt jelenlegi információink szerint nem lesz megvalósítható, s így marad a jelenlegi, korszerűtlen, sok problémát okozó közlekedési helyzet. Vagy, mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat, racionális, a fejlesztésben érdekelt valamennyi partner támogatását bíró projektjavaslat készüljön, ami megoldást kínál a város közlekedési gondjainak enyhítésére, uniós források bevonásával.
Az eddig lefolytatott egyeztetések során az állami szervek képviselő, szakértői a projekthez mintegy 10 milliárd forint hozzárendelhető uniós támogatás prognosztizáltak. A tárgyalások során kiderült, és ezt a lakossági fórumon is ismertettük, hogy a B változat (föld alá süllyesztés) megvalósíthatóságához szükséges, csaknem 20 milliárd forintos uniós forrás elnyerésére nincs esély.

Gémesi György válasza végén egyfajta nyári „házi feladatot” adott Vörös Istvánnak, ami a következő: Ha Ön a Fidesz önkormányzati képviselőjeként garanciát tud nyújtani arra, hogy a B változathoz szükséges 20 milliárd forint rendelkezésre fog állni, nem látom annak akadályát, hogy a képviselőtestület elé ennek a változatnak az elfogadását terjesszem elő. Kérem, hogy a forrás biztosítására szolgáló garanciát 2013 szeptemberéig szíveskedjék beszerezni.

Érdeklődésünkre Vörös István úgy reagált a polgármesteri válaszra, hogy a történetnek nincs vége, álláspontját később kívánja kifejteni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online